United Nations (UN) special envoy Staffan de Mistura (C-L) sits facing Syria's main opposition group during Syrian peace talks at the UN Offices in Geneva on February 1, 2016.

Syria's main opposition group met formally on February 1 for the first time with UN special envoy Staffan de Mistura in Geneva for talks aimed at ending the country's civil war. / AFP / FABRICE COFFRINI
Külföld

„Pozitív üzenetet” kapott Genfben a szíriai ellenzék

24.hu
24.hu

2016. 02. 01. 21:24

A humanitárius ügyek rendezését szabták az érdemi tárgyalások előfeltételéül.

Hétfőn Genfben első alkalommal találkoztak a szíriai ellenzék képviselői Steffan de Misturával, az ENSZ különmegbízottjával, aki közvetít köztük és a szír kormány között. A Tárgyalási Főbizottság által képviselt ellenzék az érdemi tárgyalások előfeltételeként a humanitárius ügyek rendezését szabta meg, amibe beletartozik a blokádok feloldása, a segélyszállítmányok célba juttatásának lehetővé tétele, a politikai foglyok elengedése és a civilek elleni támadások befejezése.

Szálem Muszlit ellenzéki szóvivő azt mondta: nagyon pozitív üzenetet kaptak Misturától, de megvárják a damaszkuszi rezsim válaszát. Oroszországot azzal vádolta meg, hogy Bassár el-Aszad támogatásával „egy új Hitler” létrehozásában segédkezik a Közel-Keleten.

Mistura kedden találkozik a szír kormány képviselőivel. Azt mondta: megérti az ellenzéki aggodalmakat, és ha a rendszer szabadon engedi a bebörtönzött nőket és gyerekeket, az már előrelépést jelent. Az olasz diplomata hozzátette: mindkét oldalon látja a törekvést a mélyebb tárgyalásokra, de felszólította a nagyhatalmakat, hogy kezdjenek tárgyalásokat a tűzszünet betartatásáról, mert a béketárgyalások során ez nem az ő feladata.

A szír ellenzék csak hosszas habozás után küldte el delegációját Genfbe, miután nemzetközi garanciákat kapott követelései teljesítésére. Ez a harmadik diplomáciai kísérlet, hogy a szíriai válságra tárgyalásos megoldást találjanak, de Mistura azt ígérte, hogy ez másmilyen lesz, mint a korábbiak. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The winners of the 2015 Nobel Prize, Tunisian National Dialouge Quartet members, (L-R) Secretary General of the Tunisian General Labour Union (UGTT) Houcine Abassi, President of the Tunisian Order of Lawyers Mohamed Fadhel Mahfoudh, President of the Tunisian Human Rights League Abdessattar Ben Moussa and President of the Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts Wided Bouchamaoui pose during the Nobel Peace Prize award ceremony in Oslo, Norway, December 10, 2015. The Nobel Peace Prize was awarded to four civil society groups, who led Tunisia's transition to democracy, though the country has now been plunged into a state of emergency as it battles the threat of jihadism.    AFP PHOTO / NTB SCANPIX / HĹKON MOSVOLD LARSEN   +++   NORWAY OUT   +++ / AFP / NTB SCANPIX / Hakon Mosvold LarsenNobel-békedíjas lehet a pápa, egy jazidi nő és az afgán bringások is
Gyula, 2015. december 16.
Szívkatéterezésre alkalmas kezelõ a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház új épületében lévõ szájsebészeti osztályon, Gyulán 2015. december 16-án. Az épület és az osztályok 6 milliárd forintos fejlesztésbõl valósultak meg.
MTI Fotó: Rosta TiborEgy nap alatt százával távoztak a szlovák ápolók