Nagyvilág

Ma eljöhet Trump nagy napja – vagy bukásának kezdete

Legnagyobb ellenfelével néz szembe az amerikai elnökválasztást felbolygató excentrikus milliárdos: a választókkal. Ma este megtartják az elnökjelöltségért folyó harc első választását Iowában, és kiderül, Donald Trump képes-e szavazatokra váltani rendkívüli népszerűségét, vagy kampánya kidurran, mint egy túlfújt lufi.

Új fejezethez érkezik a már egy éve tartó amerikai elnökválasztási kampány. Iowa államban hétfő este megtartják az előválasztást, ami az első alkalom, hogy az emberek szavazataikkal dönthetnek arról, kit szeretnének látni a két nagy párt elnökjelöltjeként. Ezzel kezdetét veszi az a több hónapon át tartó folyamat, aminek végén kiderül, a nyári elnökjelölő gyűléseken kit neveznek meg a Demokrata Párt, valamint a Republikánus Párt elnökjelöltjének.

A legnagyobb kérdés, hogy a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben magabiztosan az élen álló Donald Trump hogyan fog szerepelni. Erre egyelőre senki sem tudja a választ. Mert bár a közvélemény-kutatások adatai szerint ő számít a legesélyesebbnek – a Des Moines Register legfrissebb, és az eddig előválasztások alatt rendkívül pontosnak bizonyult felmérése szerint is – vannak arra utaló jelek, hogy az unortodox kampányt folytató üzletember nem tudja majd népszerűségét szavazatokra váltani a furcsa előválasztáson, ami az iowai caucus.

Donald Trump kampányrendezvényre várnak emberek az iowai Des Moines-ban, január 28-án

Trump újraírhatja a szabályokat Iowában

Több mint száz éven át teljesen jelentéktelennek számított, az elmúlt évtizedekben azonban az amerikai elnökválasztás egyik legfontosabb eseményévé vált az Iowa államban tartott előválasztás. Mindezt azoknak a hetvenes évek elején végrehajtott reformoknak köszönheti, aminek eredményeként ez lett az első előválasztás a kampánynaptárban. Mert valójában csak egy dolog miatt vált megkerülhetetlenné ez a kis közép-nyugati állam, ahol alig párszázezer szavazónak komoly beleszólása lett abba, ki lehet az Egyesült Államok következő elnöke. Hogy ez az első.

A reformok előtt a két nagy párt elnökjelöltségéért küzdő politikusok nem vesződtek azzal, hogy az iowai szavazókat győzködjék arról, őket válasszák, és teljesen figyelmen kívül hagyták az államot. Aztán 1976-ban jött Jimmy Carter, aki egy teljes éven át járta Iowát, és végül nagy meglepetésre győztesként került ki a versenyből. Ez pedig olyan nagy lendületet adott az addig gyakorlatilag teljesen ismeretlen georgiai kormányzónak, hogy végül egészen a Fehér Házig jutott. Azóta minden politikus az ő módszerét követve próbál Iowában lökést adni kampányának.

Miért fontos Iowa?

Az, hogy valaki megnyeri az iowai caucust, még nem jelenti azt, hogy egyenes útja van az elnökjelölti címhez. De jelentősen megkönnyítheti a jól szereplő jelöltek dolgát, és tönkrevághatja a vártnál rosszabbul szereplő politikusok esélyeit. Mindezt leginkább a nagy sajtófigyelemnek köszönhető, aminek hatására a győztesek és vártnál jobban teljesítő jelöltek hirtelen a média középpontjában találják magukat, és ingyen publicitásban fürödve vághatnak neki a többi államban tartott előválasztásoknak. A jó szereplés ráadásul megnöveli a kampánytámogatásokat, feltüzeli az aktivistákat, valamint népszerűség-növekedést hoz a többi államban is. Barack Obama például 2008-ban húsz százalékkal volt lemaradva Hillary Clinton mögött, majd miután megnyerte Iowát, Clinton előnye öt százalékra olvadt. Mindezt annak köszönhetően, hogy kampánystábja mesterien használta ki azt a furcsa rendszert, ahogy Iowában tartják az előválasztást.

Hogyan zajlik az iowai caucus

Míg a legtöbb államban az előválasztás pontosan úgy zajlik, mint ahogy általában tartják a választásokat – urnával, szavazófülkével és egész napos szavazással – Iowában egészen más, régimódi módszert alkalmaznak. Ott, aki részt akar venni a választáson, annak este hét órakor el kell mennie a választási körzetében tartott pártgyűlésre, ahol mielőtt még le tudná adni szavazatát, meg kell hallgatnia, ahogy a választáson induló összes politikus egy-egy képviselője ismerteti az adott jelöltet. És ez bizony több órát is igénybe vehet. A demokratáknál ráadásul még titkos szavazás sincsen. Ott nyíltan vállalnia kell mindenkinek a szomszédja előtt, hogy kire adja le a szavazatát.

Barack Obama támogatója 2008-ban, az iowai Des Moines-ban tartott caucuson

Mindez azt jelenti, hogy csak az igazán fanatikus, aktívan politizáló szavazók vesznek részt a caucusokon, elnyomva a középre húzó választókat – és teljesen kizárva a függetleneket, akik nem is szavazhatnak. És ez bizony nagyon rossz hír lehet Trump számára, akinek támogatói pont azok közül kerülnek ki, akik nem szoktak caucusokra járni.

Egyedi választás, egyedi kampánnyal

Iowában nemcsak maga az előválasztás különleges, hanem a kampány, amivel azt meg lehet nyerni. Ott nem elég, ha valaki csak nagy gyűléseket tart, és a sajtón keresztül valamint televíziós és rádiós kampányhirdetésekkel népszerűsíti magát, hanem úgy kell viselkednie, mint egy kiskereskedőnek. Ez az úgynevezett „retail politics”, amikor a jelölteknek szó szerint a választók nappalijában, személyesen kell meggyőznie a caucusokra járó embereket, hogy amikor eljön a nagy nap, akkor rá adják le voksaikat. Kis éttermekbe kell járni, körbebuszozni az egész államot és száz fősnél is kisebb kampányrendezvények tartani, ahol a jelöltek nemcsak egy beszédet mondanak, hanem el is beszélgetnek a választókkal és válaszolnak a kérdéseikre.

Volunteers man the phone banks at Republican presidential candidate Ted Cruz's headquarters in West Des Moines, Iowa, January 31, 2016, ahead of the Iowa Caucus. US presidential candidates made a frenzied, final push to lock in Iowa voters on the eve of the first nominating contest of the 2016 election season. / AFP / Jim WATSON
Önkéntesek dolgoznak Ted Cruz kampányközpontjában, az iowai West Des Moines-ban, január 31-én

Ezen felül komoly kampányszervezetet kell létrehozni az államban, aminek aktivistái a regisztrált választók ajtóin kopogtatnak, és telefonon hívogatják őket, hogy meggyőzzék, az ő jelöltjük lesz az, akire majd szavazni akarnak. És mivel meglehetősen kevesen mennek el voksolni, itt tényleg komolyan kell venni, hogy minden egyes szavazat számít. A kampánycsapat legfontosabb feladata azonban az, hogy rávegyék a választókat arra, hogy menjenek el dönteni. Obama kampánycsapata ezzel alkotott igazán nagyot 2008-ban, amikor olyan sok embert bírtak rá a részvételre, hogy azzal bebiztosították győzelmüket. És akkor most jött Trump, aki ezeket a szabályokat teljesen felrúgta.

Trump mindent megváltoztathat

Az amerikai elnökválasztást teljesen felbolygató milliárdos üzletember egész kampánya rendhagyó volt, de sehol sem annyira, mint Iowában. Ő nem foglalkozott azzal, hogy a jól bejáratott módszert alkalmazva győzze meg az embereket. Pontosan azt csinálta, amit mindenhol máshol. Nagy magánrepülőgépével odarepült, tartott egy több ezer embert megmozgató nagy kampánygyűlést, elmondta beszédét, majd a kötelező autogramosztogatás után gyorsan visszapattant a gépébe, és amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan már tovább is állt.Semmi személyes kapcsolat, semmi kérdezz-felelek a választókkal. Még reklámokkal sem szórta tele a helyi adókat, kampánya csak januárban kezdett el reklámidőket vásárolni, miközben a többi jelölt hirdetései már hónapok óta elárasztották a televíziókat.

Donald Trump kampányrendezvénye az iowai Dubuque-ban, január 30-án – Fotó: Europress

Iowai kampányszervezete meg minden volt, csak nem a megszokott, sőt, általában az „amatőr” és a „rosszul szervezett” jelzőt használták rá az amerikai sajtóban. Miközben a többi jelölt kampányközpontjaiban tucatnyi ember tevékenykedett folyamatosan, Trump irodáiban alig lézengtek az önkéntesek, és akik ott voltak, azok sokszor nem is nagyon tudták, hogy mi kéne tenniük, mert nem kaptak megfelelő instrukciókat és információkat. És ez elemzők szerint komoly gondokat okozhat Trumpnak, mert legnagyobb ellenfele, a keresztény szavazók körében népszerű Ted Cruz minden beszámoló szerint komoly, a hagyományok alapján nyerőnek számító kampánygépezetet hozott létre az államban.

A campaign sign for Republican presidential candidate Donald Trump in seen on a lawn January 31, 2016 in Burlington, Iowa. Months into their campaigns, US presidential candidates were suddenly racing against time Sunday in a final frenzied weekend of persuasion politics before Iowa kicks off the nomination process. / AFP / Michael B. Thomas
“Szavazz Trumpra – végre egy tökös legény” Kampánytábla egy kertben, az iowai Burlingtonban.

Azonban a Cruz – és minden más jelölt – által is alkalmazott stratégiát most teljesen romba döntheti Trump, ha szokatlan kampány után mégiscsak ő kerül ki győztesen. Ez pedig lényegében csak egy dolgon múlik. Hogy nagyszámú támogatói közül végül mennyien lesznek hajlandóak hétfő este nekivágni az éjszakának, hogy részt vegyenek a több órán át tartó caucusokon. A választás legnagyobb kérdése, hogy Trump hű támogatói – akik közül sokan még soha életükben nem vettek részt egy caucuson sem – lesznek-e annyira lelkesek, hogy el is menjenek szavazni. Vagy azt gondolják, úgyis olyan sokan szavaznak rá, hogy nyugodtan otthon maradhatnak, meg lesz a győzelem.

Tudja ezt Trump is, aki egy szombati kampányrendezvényén arra figyelmeztette hallgatóságát, a választásokon nem a közvélemény-kutatások adatai alapján hirdetnek győztest, hanem a szavazatok alapján, és felszólított mindenkit, hogy ne felejtsenek el elmenni voksolni. Mert abban szinte mindenki egyetért, hogy szokatlanul magas részvételi arány mellett Trumpnak komoly esélye lehet a győzelemre. De hogy pontosan milyen eredmény fog elérni, azt most még lehetetlen megmondani. Mindenesetre ha veszít, az komoly, akár végzetes csapást is mérhet kampányára.

Egy jó hír már biztosan megnyugtathatja a Trumpot. A legfrissebb időjárás-jelentés szerint a Iowára lecsapó hóvihar csak pár órával a caucusok után, kedd hajnalban fogja vastag hóval borítani az államot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik