Nagyvilág

A védelemre nem jogosult afgán menedékkérők hazatérését sürgeti a német belügyminiszter

A Németországba beutazott, de védelemre nem jogosult afgánoknak lehetőleg önként vissza kell térniük hazájukba, jelentette ki hétfőn Kabulban a német belügyminiszter.

Az Afganisztánban egynapos villámlátogatáson tartózkodó Thomas de Maiziere a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy az Afganisztánból Németországba érkező menekültek száma ugrásszerűen megnőtt. Hazatérésük ösztönzése érdekében azt is lehetségesnek tartja, hogy Afganisztánban kapjanak pénzügyi segítséget új életük kezdéséhez. Németországban már ma is igényelhetnek pénzügyi segítséget a hazautazáshoz.

Az nem járja, hogy az afgán lakosság, és éppen a fiatalok elhagyják hazájukat, és Németországba mennek a jobb jövő érdekében, mondta a tárcavezető, aki az afgán fővárosban a kormány képviselőivel tárgyal.

Afganisztánban az embercsempészek az üzlet érdekében azt híresztelik, hogy Németországban paradicsomi körülmények vannak. Ezt az egészet mi nem akarjuk, hangsúlyozta de Maiziere.

A tárcavezető szerint azoknak az afgánoknak, akiknek nincs kilátásuk arra, hogy védelmet kapjanak Németországban, lehetőleg önként haza kell térniük, mégpedig azokba az országrészekbe, amelyek biztonságosak.

A Németországba utazó afgánok száma tavaly ugrásszerűen megnőtt: a hatóságok több mint 150 ezer afgán menedékkérőt regisztráltak, így a szíriaiak után ők alkották a második legnagyobb csoportot. Ezzel szemben 2014-ben csak mintegy 9700 afgán nyújtott be menedékjog iránti kérelmet Németországban.

A miniszter már tavaly októberben jelezte, hogy elfogadhatatlan ez a hatalmas áradat. A tárcavezető azért is vélekedik így, mert német katonák és rendőrök is fáradoznak azon, hogy Afganisztán biztonságosabb legyen. Mint mondta, Berlin már sok fejlesztési segélyt küldött az ázsiai országba, ahol ráadásul nem minden tartomány egyformán veszélyes. Mindezek fényében elvárható, hogy az afgánok hazájukban maradjanak.

“Természetesen összetett kérdés az afganisztáni biztonsági helyzet” – ismerte el de Maiziere, ugyanakkor hozzátette, hogy “Afganisztán nagy ország, és vannak veszélyes és biztonságos területei is”. A legtöbb ember pedig nem azért jön Németországba, mert a biztonságát félti, hanem mert jobb jövőt szeretne, jelentette ki.

Az afgánok Németországba történő áramlása idén is folytatódott, csak január 1. és 18. között több mint 12 ezer afgán menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Az afgánok esetében a kérelmek 47,6 százalékát pozitívan bírálják el a német hatóságok.

A menekültügyi eljárás átlagosan több mint egy évig tart, sok afgán viszont kérelme elutasítása után is Németországban marad. Ennek hátterében részben az áll, hogy az afgán állam sok esetben nem hajlandó visszafogadni az elutasított menedékkérőket, többnyire mert hiányoznak hivatalos okmányaik, és így nem ismeri el őket saját állampolgárainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik