Nagyvilág

Győzött a liberalizmus a Siratófalnál

Siratófal (siratófal)
Siratófal (siratófal)
Végre nem különítik el a nőket és a férfiakat teljesen a legszentebb zsidó imahelyen. Lesz egy elkerített vegyes nemű rész.

Nők és férfiak vegyesen imádkozhatnak egy kijelölt területen a jeruzsálemi Siratófalnál, amit a haladóbb zsidók és liberálisok is üdvözöltek Izraelben. A negyed évszázados küzdelem végére pontot tevő lépést törvénybe is iktatják majd – írja a Guardian.

Eddig csak a fal egy nagyon pici szeletéhez engedtek nőket, akiket a területet fenntartó rabbi, Smuel Rabinovic sem látott szívesen. Hiába tüntetett a Fal Női csoport havonta, demonstrációik végére mindig lökdösődés alakult ki az ultraortodoxokkal. A nők most azt is szeretnék elérni, hogy ők is imádkozhassanak hangosan.

Az új, vegyes nemű imahelyet jó drágán alakítják ki és 1200 hívő tud majd Istenhez fordulni itt. Az izraeli kabinet amúgy ellenszavazat nélkül elfogadta a reformot, bár azt a konzervatívabb miniszterek ellenezték.

A haladóbb szellemű zsidó szervezetek üdvözölték, hogy végre nem az ultraortodoxok döntenek az imahely használatáról, és nem ők szabják meg pl., hogy egy katonanő elénekelheti-e a himnuszt vagy meggyújthat-e egy menórát. A Fal Női szervezet szóvivője, Sira Prusz azt mondta, forradalmi tett ez a zsidó pluralizmus szempontjából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik