Nagyvilág

Hollandia is beszáll a szíriai légi csapásokba

Az Egyesült Államok és Franciaország kérésére Hollandia is bekapcsolódik az Iszlám Állam elleni légi hadműveletekbe.

A közelmúltbeli párizsi, isztambuli és jakartai terrortámadások bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az Iszlám Állam veszélyt jelent a biztonságunkra és az életmódunkra

– mondta sajtótájékoztatóján Mark Rutte miniszterelnök a döntés indoklásaként.

A holland hadsereg már 2014 októbere óta részt vesz az Iszlám Állam iraki hadállásai elleni támadásokban négy darab F-16-os vadászrepülőgéppel. A kormányfő tájékoztatása szerint a mostani döntés nyomán nem küldenek újabb harci gépeket a közel-keleti térségbe, hanem kiterjesztik a már ott lévők műveleti területét. “Hatékonyabban fogunk dolgozni” – hangsúlyozta Rutte.

Bert Koenders, a holland diplomácia vezetője arról számolt be, hogy a szíriai légicsapások elsősorban a terrorszervezet kiképzőtáborait fogják célozni. Elmondta továbbá, hogy a szíriai küldetés jelenlegi mandátuma július 1-ig fog tartani.

A külügyminiszter hozzátette, a szíriai beavatkozás megnövelheti egy hollandiai terrortámadás valószínűségét, a holland biztonsági erők készültségi szintjét azonban egyelőre nem emelték meg.

Az Egyesült Államok 2014 augusztusában indított légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Irakban, majd egy hónappal később a dzsihadisták szíriai állásait is bombázni kezdte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik