Nagyvilág

Precedens születhet: visszaküldenek egy menekültet Magyarországra

A cseh alkotmánybíróság elutasította annak az afgán menedékkérőnek a panaszát, így vissza fogják szállítani Magyarországra.

A cseh belügyminisztérium a dublini egyezményekre hivatkozva tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy az afgán férfit Csehországból visszatoloncolják Magyarországra, mert menedékkérelméről a magyar hatóságok illetékesek dönteni.

Magyarország “nem biztonságos ország”

Az afgán állampolgár – aki Magyarországon keresztül került Csehországba – tiltakozott a döntés ellen, és azt állította, hogy Magyarország “nem biztonságos ország”, ott “embertelen bánásmód” fenyegeti. Állítása szerint Magyarországon tavaly a migrációs válság idején módosították a menekültekkel szembeni bánásmódot szabályozó törvényeket, és az új szabályozás állítólag “rendszerhibákat mutat ki”.

Korábban már elutasították

A cseh alkotmánybíróság szerint azonban ezt az állítását nem sikerült bizonyítania, ezért panaszát a testület alaptalannak minősítette és elutasította.

Az afgán menekült azután fordult a legfelsőbb bírósági testülethez, hogy panaszát a Hradec Královéban működö regionális bíróság elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik