Nagyvilág

Menekültcsere-megállapodást kötne Hollandia a törökökkel

Az érkezőket önkéntes alapon osztanák szét az EU-tagállamok közt.

Uniós tagállamok támogatását keresi Hollandia ahhoz a tervhez, melynek értelmében Európa évente néhány száz ezer menekültet befogadna, cserébe Törökország lehetővé tenné, hogy a Görögországba érkező illegális bevándorlók közvetlenül visszaküldhetők legyenek – tudta meg az EUObserver.

Diederik Samsom holland politikus szerint országa fél éves soros uniós elnöksége alatt reális esély van arra, hogy megállapodjanak Törökországgal a migráció legális útjának megteremtése érdekében. Ez már tavasszal megszülethet, a tervet Mark Rutte miniszterelnök is támogatja. Mindennek keretében évi 150-250 ezer bevándorlót osztanának szét a programban önként résztvevő tagállamok közt.

Samsom arra is kitért, hogy a néhány kelet-európai ország akarata ellenére erőltetett kötelező kvótarendszer nem működik, a holland terv szerint viszont a vonakodó országoknak nem kell részt venniük ebben. A költségeket ugyanakkor uniós központi forrásból támogatnák.

A program működésének előfeltétele, hogy biztonságos országnak kell nyilvánítani Törökországot, amely már biztosította a munkához való jogot a szíriai menekülteknek, és egyre többen vehetnek részt a közoktatásban is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik