Nagyvilág

Maradnak a bénító tüntetések Moldovában

Most épp nincsenek zavargások Moldovában, de nagyon feszült a helyzet: az új kormányfőt titokban iktatták be, a minapi demonstráció miatt kilométeres dugók voltak.

A moldovai kormány elutasította az ellenzék ultimátumát, amiben a kormány lemondását és előre hozott választásokat követelt, így folytatódnak a tüntetések az országban – közölték csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon az oroszbarát ellenzék vezetői. Jelen volt Igor Dodon, a szocialista párt elnöke, Andrei Nastase, a Méltóság és Igazság Polgári Platformjának (DA) elnöke, valamint Renato Uszatij, a Mi Pártunk vezetője. Az ellenzéki erők vezetői megtagadták, hogy találkozzanak a kormány képviselőivel. Nastase szerint

két órával az ultimátum lejárta előtt kapcsolatba lépett velünk Andrian Candu, a moldovai parlament elnöke, aki egy péntek reggeli tanácskozásra hívott bennünket a kormányzati rezidenciára, hogy áttekinthessük a politikai válságból kivezető lehetőségeket. Ily módon a kormány semmibe vette követeléseinket. Mi, a magunk részéről meghívtuk Candut polgári fórumunkra, amelyet holnap készülünk megtartani annak megvitatására, hogyan folytassuk a tüntetéseket.

“A kormány nem reagált az ellenzék ultimátumára, a tüntetések folytatódnak” – erősítette meg Dodon. “Holnap arról fogunk dönteni, hogyan tudjuk növelni a nyomást a kormányra. Teljesen nyitottak vagyunk, így a tanácskozásunkra meghívtuk a sajtót és Candu házelnököt is. Javasoltuk neki, hogy hozza magával a Demokrata Párt (PD) mögött álló oligarchát, Vlad Plahotniucot is, akinek megkérdezése nélkül mostanra már egy döntés sem születhet sem a parlamentben, sem a kormányban” – tette hozzá Uszatij.

Vasárnap rendkívüli rendőri készültség mellett Chisinau központi terén tartott ellenzéki nagygyűlésen a moldovai belügyminisztérium szerint 11 ezren, a szervezők szerint több tízezren vettek részt. A nagygyűlés végeztével a tüntetők végigvonultak Chisinau központi útjain, és egy órára lezárták a Romániát és a moldovai fővárost összekötő főutat. Emiatt átmenetileg kilométeres dugók keletkeztek. Később Igor Dodon bejelentette, hogy három napot adnak a kormányzó erőknek követeléseik teljesítésére.

Eskü suttyomban

Pavel Filip Nyugat-barát kormányát a parlament a múlt héten erősítette meg, de az eskütétel szinte titokban, éjjel, a nyilvánosság kizárásával és több miniszter távollétében történt. A parlamenti szavazás után, ami előtt az ellenzék nem engedte szóhoz jutni a miniszterelnök-jelöltet, zavargások kezdődtek, a tömeg megostromolta a parlamentet, az összecsapásokban többen megsebesültek.

Moldovában 2014 óta belpolitikai bizonytalanság uralkodik. Január 29. volt az utolsó határidő az új kormány megalakítására, ellenkező esetben fel kellett volna oszlatni a parlamentet, és új választásokat kellett volna kiírni. Az ellenzék nem ismeri el törvényesnek Pavel Filip kormányát, és panasszal fordult az alkotmánybírósághoz az ügyben – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik