Külföld

Évekig tarthat az elutasított menedékkérők kitoloncolása Svédországból

24.hu
24.hu

2016. 01. 28. 06:53

A szigorúbb intézkedésekkel sikerült leszorítani az érkezők számát.

Svédország 80 ezer menedékkérő kitoloncolását tervezi, az ő menedékkérelmüket tavaly elutasították – közölte a svéd belügyminiszter. A kormány a rendelkezés végrehajtására utasította a hatóságokat.

Az elutasított menedékkérőket általában menetrend szerinti repülőjáratokon szállítják vissza hazájukba, a nagy létszám miatt azonban most charterjáratokra lesz szükség. Várhatóan évekig tart, amíg mindenkit kitoloncolnak – közölte a belügyminiszter.

Az országban tavaly 163 ezer menedékjog iránti kérelmet adtak be, az év végéig 60 ezret dolgoztak fel és 45 százalékukat elutasították. Novemberben a menekültválság miatt újra bevezették a határellenőrzéseket, január óta pedig a busz- és vasúttársaságok is kötelesek vizsgálni azok személyazonosságát, akik Dániából érkeznek. Azóta napi néhány százra csökkent a menekültek száma, noha korábban a heti tízezret is megközelítette. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Obama szerint is erősödőben van az antiszemitizmus
Republican presidential candidate Donald Trump gives a national security speech aboard the World War II Battleship USS Iowa, September 15, 2015, in San Pedro, California.   AFP PHOTO /ROBYN BECK / AFP / ROBYN BECKTrump nem akar elmenni a tévévitára, mert nem tetszik neki a műsorvezető