Nagyvilág

Szorosabban együttműködik Finnország és Oroszország menekültügyben

Oroszország és az európai uniós Finnország megállapodott abban, hogy szorosabbra fűzik menekültügyi együttműködésüket közös határukon, amelyen keresztül egyre több migráns lép az EU területére – jelentette be szerdán Petteri Orpo finn belügyminiszter.

Az 1340 kilométer hosszú finn-orosz határ egyúttal a schengeni övezet egyik határa is, de a miniszter szerint a menekültek ügyeit elsősorban kétoldalú alapon intézni majd a két ország. Arról nem szólt, hogy a szorosabb együttműködés milyen intézkedéseket jelent. Petteri Orpo azután adta ki a közleményt, hogy találkozott orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Kolokolcevvel.

A finn kormány a múlt héten bírálta Moszkvát amiatt, hogy egyre több menedékkérőt enged eljutni a finn határra. Helsinki mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a menekültválságra közös európai uniós megoldást kell találni. A finn határőrség adatai szerint csak ebben januárban 400 menedékkérő érkezett Oroszországból a finn határra, míg tavaly egész évben 700. Juha Sipila finn és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken megvitatja a migránsügy kérdéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik