Nagyvilág

Elfogták az oregoni fegyveres felkelés vezetőjét, egy embert lelőttek

Az üggyel foglalkozó bíró azt mondta: mélyen lesújtotta a haláleset, békés rendezést akart.

Elfogta az FBI annak a fegyveres csoportnak a vezetőjét, amely egy szövetségi vadvédelmi központot foglalt el még január elején Oregon államban. A csoport azért tiltakozott, mert két helyi gazdálkodót letartóztattak, akik saját földjük védelmében felgyújtottak egy szövetségi tulajdonban lévő területet.

Az FBI akciója közben lövöldözés tört ki, egy felkelő meghalt. A csoportot vezető Ammon Bundy mellett letartóztatták testvérét, Ryan Bundyt és három másik személyt. Az összecsapás nem a vadvédelmi központnál, hanem egy autópályán történt, ahol a lázadókat megállították a szövetségi ügynökök.

Burns faluban letartóztattak egy másik aktivistát, valamint egy rádiós műsorvezetőt is, aki Bundyék támogatója volt. Őket és Bundyékat is azzal vádolják, hogy a hatóságok kijátszására szövetkeztek, erőszakot és megfélemlítést alkalmaztak. Az oregoni felkelés egyik résztvevője, Jon Ritzheimer pedig az arizonai Peoria rendőrőrsén adta fel magát.

Steve Grasty bíró, akihez az oregoni felkelés ügye tartozik, azt mondta: mélyen megrázta, hogy haláleset történt az akció során. Azt nem tudta megmondani, véget ért-e a felkelés, de kijelentette: bár örül, hogy kezd lefutni az ügy, békés véget szerettek volna vetni neki. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik