Nagyvilág

Eichmann kegyelemért könyörgött: “Eszköz voltam a vezetők kezében”

Adolf Eichmann (Array)
Adolf Eichmann (Array)

Reuven Rivlin izaeli elnök szerdán eddig kiadatlan dokumentumokat hoz nyilvánosságra, köztük a náci háborús bűnös Rudolf Eichmann kézzel írt kegyelmi kérvényét – számol be a Guardian. A dokumentum bemutatása egybeesik a Nemzetközi Holocaust Emléknappal.

Eichmann a kérvényt azután írta, hogy 1960-ban Izraelbe szállították, dátumozása szerint 1962. május 29-én, Jeruzsálemben vette papírra . Két nap múlva felakasztották.

Golyóstollal írt szavai szerint az izraeli bíróság túlértékeli a hatmillió zsidó életébe kerülő “Végső megoldás” logisztikájának kialakításában betöltött szerepét.

Meg kell húzni a vonalat a vezetők és azok felelőssége között, akik hozzám hasonlóan együttműködésre kényszerültek és eszközként szolgáltak a vezetők kezében

–  idézett az iratból Rivlin hivatala.

Nem voltam felelősséggel tartozó vezető, így nem is tartom magam bűnösnek

–  áll a kérvényben, amelyben a háborús bűnös arra kéri a Ben-Zvi izraeli elnököt, hogy gyakorolja kegyelmi jogát és rendelje el, hogy halálos ítéletét ne hajtsák végre.

Reuven Rivlin izraeli államfő szóvivője elmondta, hogy bár a kegyelmi kérvény köztudott volt Eichmann jeruzsálemi tárgyalása óta, csak a minap találtak rá az elnöki hivatal archívumának digitalizálása során. Rivlin az emléknap szerdai ünnepségén közölte, azt szeretné, hogy a dokumentumot a Jad Vasem holokauszt emlékközpontban állítanák ki. A szerdai megemlékezésen egyéb dokumentumokat is bemutattak holokauszttúlélők jelenlétében, így Eichmann és öt fivérének kegyelmi kérvényeit, valamint Ben Zvi elnök elutasító határozatait.

Adolf Eichmann a zsidókérdés “végső megoldásának” felelőse volt, 1942-től ő is szervezte és irányította a megszállt országokban élő zsidók koncentrációs táborokba hurcolását. Jelentős része volt a magyar zsidók elhurcolásában is. Őt nevezték a harmadik birodalom fő hóhérjának. A II. világháború után Argentínába szökött. Lakóhelyét az izraeli titkosszolgálat, a Moszad nyomozta ki: Buenos Aires egyik külvárosában élt Ricardo Klement álnéven.

A Moszad emberei több héten át figyelték, követték. 1960-ban a Moszad egyik kommandója elrabolta és Izraelbe szállította őt, ahol halálra ítélték, majd kivégezték. Hamvait a tengerbe szórták. Ő az egyedüli személy, akit Izrael Állam 1948-as megalakulása óta kivégeztek az országban.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik