Nagyvilág

Agyonlőtték az egyik Bundy-bandatagot

Egyre enyhül a nyomás a hatóságokon, amik viszont növelik a nyomást a természetvédelmi központot ellenőrzés alatt tartó milicistákkal szemben. Egy közúti ellenőrzés során többüket lekapcsolták.

Nagy visszhangja volt az USA-ban, hogy egy földjei elvétele miatt tiltakozó család maga mellé állított egy milíciát, ami január 2-án elfoglalta egy oregoni természetvédelmi terület központját. Most a milícia vezetőit egy rutin igazoltatás közben elfogta a rendőrség, lövöldözés is kialakult, egy ember pedig meghalt – írja a kanadai CTV News.

A legendás Bundy-klán tagjai autóztak épp Oregonban, hogy egy lakossági fórumot tartsanak, amikor az állami rendőrség és az FBi lecsapott Ammon Bundyra és társaira. Nyolc embert le is tartóztattak a lelőtt gyanúsított mellett, egy ember pedig megsérült a lövöldözésben.

Az Oregonian lap szerint egy arizonai farmert, Robert “LaVoy” Finicumot lőtték le. Az 55 éves férfi lánya azt mondta, valóban apját lőtték le, pedig ő sosem akart senkinek ártani, csak meg akarta védeni a szabadságát, ismerve a kockázatokat.

Közben a természetvédelmi terület megszállt épülete körüli környéket lezárták a hatóságok, csak ellenőrzőpontokon lehet bejutni. Egyesek szerint az akció vezetői már nincsenek is ott.

(A borítóképen világos cowboy-kalapban látható Robert “LaVoy” Finicum.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik