Külföld

Szegény belgrádi romákat céloznak meg a muszlim szélsőségesek

24.hu
24.hu

2016. 01. 26. 10:27

A nehéz sorsú embereknek segítséget ígérnek, majd ideológiailag is magukhoz kötik őket.

Belgrád külvárosában is toboroznak a szélsőséges iszlám nézeteket valló vahhábiták, humanitárius munkának álcázott tevékenységükkel főleg a roma lakosságot célozzák meg – írta a Vecernje Novosti szerb napilap kedden.

A „térítők” általában azokat a muszlim vallású szegény romákat keresik fel, akik nem tartják magukat a vallási szokásokhoz. Pénzügyi segítséget, külföldi munkát, a gyerekek iskoláztatását ígérik nekik, majd a tisztességes helyi imámok helyett magukhoz kötik őket, arról győzködve, hogy a szerbiai muszlim közösség nem jól értelmezi az iszlám tanítását.

A megszólaló szakértők szerint a szélsőségesek soha nem a hívő muszlimokat akarják megnyerni maguknak, hanem a tanulatlan, hitükben megingott embereket. A szerb muszlim közösség vezetője, Eledin Asceric azt mondta: náluk nincsenek jelen a szélsőségek, de elismerte, hogy vannak olyan személyek, akik haszonszerzés céljából olyan tevékenységet folytatnak, amelyeknek nincs köze a vallási tanításokhoz. Azt is mondta, hogy a muszlim roma lakosság valóban veszélyeztetett, mert fogékony a manipulációra.

A Belgrádi Egyetem Biztonságpolitikai Karának professzora, Darko Trifunovic szerint „csendes iszlamizáció” folyik a romák körében, a szélsőségességet leggyakrabban emberi jogi szervezetek tevékenységének álcája alatt terjesztik. Szerinte a szerbiai muszlim közösség nem tud egyedül megbirkózni a problémával, és az is gondot jelent, hogy a vahhábizmust nem tiltja a törvény. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.