Nagyvilág

Putyin pénzügyeit kapargatták a BBC-n

Korrupcióval és titkos vagyonnal vádolták az orosz államfőt.

Vlagyimir Putyin titkos vagyonáról beszélt az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetője a BBC hírháttér-műsorában, a Panoramában. Adam Szubin szerint az orosz államfőnek gyakorlata van abban, hogy elrejtse vagyonát, nem az évi 31 millió forintnyi hivatalos fizetéséből él.

Az Egyesült Államok kormánya szerint Putyinnak titkos befektetései vannak az orosz energiaszektorban, ezt akkor közölték, amikor a kelet-ukrajnai konfliktus és a Krím megszállása miatt több, Kreml-közeli személy ellen szankciókat hoztak. Szubin a BBC-n ezt azzal egészítette ki, hogy az elnök saját barátait és közeli szövetségeseit gazdagítja, és állami eszközökkel ellehetetleníti ellenfeleit.

A CIA korábbi jelentését, amely szerint Putyinnak 40 milliárd dollárnyi személyes vagyona van, az amerikai vezető nem kommentálta. A műsorban ugyanakkor megszólaltatták Dmitrij Szkargát, a Szovkomflot orosz állami hajózási vállalat volt igazgatóját is, aki elmondta: ő felügyelte annak a 35 millió dolláros jachtnak az átszállítását Putyin részére, amelyet Roman Abramovics iparmágnás ajándékozott neki még 2002-ben. A hajót offshore cégen keresztül továbbították Putyinnak, a fenntartását pedig állami pénzekből fedezték.

A BBC megkérdezte az orosz államfő szóvivőjét is, de Dmitrij Peszkov elmondta: az állításokat nem szükséges kommentálni, mert azok a képzelet szüleményei.

A BBC egyébként különösen feszült időszakban kapargatta meg Putyin pénzügyeit: múlt csütörtökön tették közzé az Alekszandr Litvinyenko haláláról szóló brit jelentést, amely azt a vádat fogalmazza meg, hogy a kiugrott ügynököt az orosz állam tudtával mérgezték meg Londonban, és személyesen az államfő járulhatott hozzá a művelethez. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik