Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: tudták, hogy a terroristák fegyvereket kerestek

A belga titkosszolgálatoknak volt információjuk arról, hogy a szélsőséges csoport terveket sző és harci fegyvereket, robbanóanyagot akar beszerezni.

A Le Soir című újság cikke szerint a hatóságok már 2012 áprilisában arról tájékoztatták a szövetségi ügyészséget, hogy radikális iszlamisták gyanús tevékenységet folytatnak a marokkói születésű, de belga állampolgárságú Gelel Attar brüsszeli lakásában.

Távollétében ítélték el öt évre Gelel Attart

A csoportosulás tagjai rendszeresen összejöttek, és terveket szőttek egy fegyveres támadásról. Ezen találkozók során többször is felmerült a harci fegyverek és robbanószerek beszerzésének a kérdése – olvasható a lapban. A vádhatóság később megerősítette a titkosszolgálati levélről szóló sajtóértesüléseket.

Gelel Attart nemrégiben őrizetbe vették a párizsi merényletekkel kapcsolatban. A férfit távollétében tavaly júliusban ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság terrorszervezetben való részvétel miatt.

Marokkóból érkezett az információ Abaaoudról

A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is marokkói származású belga állampolgárok voltak, így az akció egyik kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. (MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik