Nagyvilág

Fico: a V4-ekre ujjal mutogatnak, pedig a helyzet azt mutatja, igazunk volt

A szlovák miniszterelnök szerint Európa rituális öngyilkosságot követ el a menekültválság kezelésével.

Rituális öngyilkosságot követ el az EU azzal, ahogy a menekültválságot kezeli – erről beszélt Robert Fico szlovák miniszterelnök a Právo című cseh lapnak.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk nemrég azt nyilatkozta, hogy az uniónak csak két hónapja van a válság megoldására. Fico ezt úgy értelmezi, hogy Tusk most főleg azt figyeli, működik-e az EU és Törökország közti megállapodás, és ez a leghatékonyabb megoldás-e. Fico szerint ez tévedés.

A szlovák kormányfő meg van győződve arról, hogy fel kell gyorsítani a közös európai határ- és parti őrség létrehozását, amely biztosítja a schengeni határok őrzését ott, ahol a tagállamok erre nem képesek. „Attól tartok, hogy ha az európai határőrizet csak valamikor 2016 végén, vagy 2017-ben jön létre, akkor Európa az említett rituális öngyilkosságot valóban elköveti”- vélte.

Fico azt mondta, úgy érzi, mintha az EU-ban nem is lenne akarat a schengeni övezet határainak megvédésére és mindenki csak  arra vár, hogy ki viszi el a balhét. A visegrádi négyekre ujjal mutogatnak, mert megengedték maguknak a probléma világos megnevezését, a helyzet alakulása azonban azt mutatja, hogy igazunk volt – jelentette ki Fico. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik