Nagyvilág

A németek visszaszóltak az orosz külügyminiszternek

A német hatóságok keddi tájékoztatása szerint a nyomozás eddigi adatai alapján nem történt emberrablás és nemi erőszak annak a Berlinben élő orosz származású német lánynak az ügyében, akivel kapcsolatban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétségbe vonta munkájukat.

Német hírportálok beszámolói szerint a berlini ügyészség kedden a rendőrség korábbi közleményeit megerősítve arról tájékoztatott, hogy semmi nem utal emberrablásra és nemi erőszakra a január 11-12-én nagyjából 30 órára eltűnt 13 éves lány ügyében.

Ugyanakkor két ember ellen kiskorú sérelmére elkövetett szexuális visszaélés gyanújával eljárást indítottak. Az eddig rögzített adatok arra utalnak, hogy a szexuális kapcsolat ugyan kölcsönös megegyezés alapján létesült, mégis bűncselekményről van szó, mert az egyik fél kiskorú – mondta az ügyészség egy szóvivője.
Hozzátette, hogy egyik gyanúsított sem menekült.

Német sajtójelentések szerint az orosz sajtó az utóbbi napokban nagy terjedelemben foglalkozott az üggyel, azt sugallva, hogy menedékkérők elrabolták és megerőszakolták a lányt, a hatóságok pedig eltusolják az ügyet, hogy ne veszélyeztessék Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját.

A beszámolók szerint jórészt az orosz sajtó híradásainak tulajdonítható, hogy a múlt héten szombaton több helyszínen – köztük a berlini kancellári hivatal előtt – tüntetést tartottak németországi oroszok a német szövetségi kormány menekültpolitikája ellen.

Német jelentések szerint Szergej Lavrov is az orosz sajtó által felkínált értelmezési keretben kommentálta az esetet kedden Moszkvában, az elmúlt év orosz külpolitikáját összegző sajtóértekezletén. Az orosz diplomácia vezetője a lány ügyéről szólva egyebek között kifejezte reményét, hogy Németországban a “migrációs problémák” hatására nem fordul elő, hogy “szőnyeg alá söprik a bajokat”, és a “politikai korrektség” jegyében “megszépítik a valóságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik