Nagyvilág

Nyolc múzeumi dolgozót gyanúsítanak Tutanhamon halotti maszkjának megrongálásával

Nyolc ember áll majd bíróság elé Egyiptomban Tutanhamon fáraó halotti maszkjának megrongálásáért. A gyanú szerint, múzeumi dolgozók törték le a felbecsülhetetlen értékű műtárgy szakállát, majd, hogy magukat mentsék, még nagyobb kárt okoztak azzal, hogy egyszerű ragasztókkal próbálták megjavítani.

A háromezer éves maszk Kairó jelképe, és egyik legnagyobb turista látványossága. A hatóságok egy éve indítottak nyomozást, amikor észrevették, hogy az arany-kék szakállrész hanyagul a helyére van ragasztva.

Kontár munka (fotó: Al-Araby Al-Jadeed)
Kontár munka (fotó: Al-Araby Al-Jadeed)

A múzeum dolgozóinak kihallgatása után a rendőröknek több különböző elméletük volt arról, hogy mi történhetett. Az egyik szerint egy véletlen baleset során tört le a szakáll, egy másik szerint szándékosan szedték le, miután meglazult.

Bárhogy is történt: a múzeumi dolgozók legalább négyszer próbálták meg visszaragasztani a helyére a letört darabot, hogy eltitkolják hibájukat. Ám akcióikkal egyre többet ártottak, mivel a megkötött ragasztó maradványait, mindig éles, durva szerszámokkal igyekeztek leszedni a műkincs darabjairól.

A nyolc gyanúsított között ott van a kairói múzeum volt igazgatója, illetve a restaurációs osztály volt vezetője is. Mindnyájukat gondatlansággal, és a szakmai előírások megsértésével vádolják.

Tavaly októberben egy csapat restaurátor, német profik vezetésével látott neki a maszk helyreállításának. A sikeres munkát követően, decemberben Tutanhamon halotti maszkját újra kiállították a múzeumban.

(via BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik