Nagyvilág

Megbuktatnák II. Erzsébetet

II(960x640)(2).jpg (II. Erzsébet)
II(960x640)(2).jpg (II. Erzsébet)
A királyság eltörléséért emeltek szót Ausztrália regionális vezetői.

A formailag II. Erzsébet brit királynő vezette ország regionális vezetői és más politikusai nyilatkozatukban kiálltak az ország függetlensége és a a köztársasági államforma mellett. Peter FitzSimons újságíró, a nyilatkozatot kiadó Ausztráliai Köztársasági Mozgalom (ARM) nevű lobbicsoport vezetője egyértelművé tette, miért nem tetszik neki a mostani helyzet.

A 21. században valami jobbat is kitalálhatnánk, mint hogy egy senki által meg nem választott angol családból verbuváljuk az államfőnket, aki egy londoni palotában él.

II. Erzsébet brit uralkodó a mai napig számos egykori angol gyarmat, köztük Ausztrália államfője is.

Mi olyan sok területen világelsők vagyunk, “Itt az ideje, hogy az országot államfőként közülünk vezesse valaki.

Ezt már Annastacia Palaszczuk, az ország keleti partján fekvő Queensland miniszterelnöke mondta, miután hat másik regionális vezetővel aláírta az ország függetlensége mellett kiálló deklarációt. A szövetségi államok közül egyedül Nyugat-Ausztrália vezetője, Colin Barnett nem hitelesítette a dokumentumot. Ő is a köztársaságot támogatná, de a nyilatkozat közzétételére nem tartja alkalmasnak az időpontot.

A függetlenséget szorgalmazó dokumentumot egy nappal a nemzeti ünnep előtt tették közzé. Ausztrália január 26-án az első fehér (angol) telepesek 1788-as partot érésére emlékeznek. 1999-ben egy népszavazáson az ausztrálok 55 százaléka a királyság megőrzése mellett állt ki, de azóta több olyan felmérés készült, amely szerint a többség már inkább köztársaságot szeretne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik