Nagyvilág

Letartóztattak egy boszniai minisztert

Az igazságszolgáltatás munkájának akadályozása gyanújával őrizetbe vették hétfőn Fahrudin Radoncic egykori boszniai védelmi minisztert, az egyik legolvasottabb boszniai újság, a Dnevni Avaz alapítóját.

A Nezavisne Novine című boszniai napilap szerint a médiamágnásból lett politikus az egyik feltételezett koszovói drogbáró, Naser Kelmendi érdekében járt el, akinek a pere jelenleg Koszovóban folyik. Naser Kelmendit a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények mellett emberöléssel és szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják.

Ugyanebben az ügyben két hete őrizetbe vették a bosznia-hercegovinai védelmi minisztérium egyik államtitkárát, Bakir Dautbasicot és egy társát, akik a gyanú szerint megfélemlítéssel, valamint különböző ígéretekkel hamis tanúzásra buzdították egy bűnvádi eljárás tanúját.

Fahrudin Radoncic, a Szövetség a jobb jövőért (SBB) nevű kormánypárt elnöke, 2012 és 2014 között az ország védelmi minisztere volt. Bosznia-Hercegovina az európai integráció érdekében az utóbbi időben intenzívebbé tette a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, valamint a háborús bűnökkel gyanúsított személyek felkutatását. A letartóztatások azonban a kormányhoz közeli személyeket is érintik, és emiatt akár el is halaszthatják a balkáni ország európai uniós csatlakozási kérelmének átadását, amelyet február közepére terveznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik