Nagyvilág

Hillary Clintonnal ijesztgeti Bush a Trump-szavazókat

A konzervatívok legnagyobb félelmére alapozva próbálja eltántorítani a legnépszerűbb republikánus jelölttől a választókat.

Sok konzervatív figyeli rettegve, ahogy Donald Trump egyre közelebb jut a Republikánus Párt elnökjelölti címének megszerzéséhez. De nem attól félnek igazán, hogy az Egyesült Államok elnöke lesz. Hanem attól, hogy majd a novemberi elnökválasztáson alulmarad Hillary Clintonnal szemben, és a konzervatívok legnagyobb mumusának számító egykori külügyminiszter kerül a Fehér Házba. Ez a jövő jelenik meg Jeb Bush legújabb kampányhirdetésében.

Hogy mennyire kevés esélye lenne a republikánusoknak elfoglalni a Fehér Házat, ha a jelöltjüket Donald Trumpnak hívják, jól látható egy nemrég megjelent közvélemény-kutatás eredményiből. A tekintélyes Pew Research Center kutatása szerint ugyanis az amerikaiak több mint fele gondolja úgy, hogy rossz, vagy egyenes szörnyű elnök lenne a nagyhangú üzletemberből.

A felmérés eredményei szerint Trumpot sokkal alkalmatlanabbnak tartják elnöknek, mint az összes másik jelöltet: az amerikaiak 38 százaléka szerint “szörnyű”, 14 százalék szerint pedig csak simán “rossz” elnök lenne. Közben csak 31 százalék gondolja úgy, hogy “nagyszerű”, vagy “jó” teljesítményt nyújtana államfőként. De az biztos, hogy unalmasnak kevesen tartják: mindössze 12 százalék szerint lenne átlagos elnök, ami legkisebb szám az összes jelölt közül.

Nem ez az egyetlen közvélemény-kutatás, aminek eredménye miatt izzadhatnak a Trumptól (illetve leginkább Hillary Clinton elnökségétől) rettegő konzervatívok. A republikánus elnökjelöltségéért folyó versenybe tavaly nyáron beszállt üzletemberről az amerikaiak több mint felének kedvezőtlen a véleménye: a Pollster átlaga szerint augusztus óta gyakorlatilag folyamatosan 55 százalékon áll. És különösen sokan utasítják el Trumpot a választásokon döntően fontos független szavazók közül, ahogy ez a Gallup felméréséből látszik.

Donald Trump (Array)

Bár kevesen kételkednek abban, hogy Trump megválaszthatatlan, a Republikánus Párt vezető politikusai egy jelölttől még nála is jobban félnek. És neki köszönhetően Trumpnak talán mégis lehet egy hajszálnyi esélye az elnökjelölti cím megszerzésére.

A választás a méreg és a golyó között

Már csak egy hét van hátra az előválasztások megkezdéséig, és Trumpnak mostanra már minden várakozás szerint ki kellett volna esnie a versenyből. Hogy még mindig esélyes jelöltnek számít, azt nagyban köszönheti annak, hogy a republikánus vezetés nem indított egészpályás letámadást ellene.

A párt vezető politikusai ugyanis inkább egy másik jelöltre használják jelenleg a puskaport: Ted Cruzra. Mert a mélykeresztény, kőkonzervatív texasi szenátortól sokkal jobban félnek, mint a milliárdos üzletembertől.

Az elmúlt napokban egymás után álltak ki a nyilvánosság elé republikánus politikusok, hogy felszólaljanak Cruz ellen. Az első előválasztást tartó Iowa állam kormányzója, Terry Branstad – szakítva húszéves hagyományával, hogy nem áll ki egy jelölt mellett, vagy ellen sem – előző hét kedden közölte, hiba lenne a texasi szenátorra szavazni, majd egy kérdésre válaszolva egyenesen kijelentette: azt akarja, hogy Cruz veszítsen.

Egy nappal később Bob Dole, az 1996-os elnökválasztás republikánus jelöltje a New York Times-nak adott interjújában kelt ki Cruz jelöltsége ellen. Szerinte “kataklizmikus” következményei lennének a pártra nézve, ha a “túlságosan is szélsőjobboldali” szenátor nyerné meg az előválasztásokat – és még Trump is jobb lenne nála.

Ted Cruz texasi szenátor egy keresztény könyvesboltban kampányol, Iowában - Fotó: Europress
Ted Cruz texasi szenátor egy keresztény könyvesboltban kampányol, Iowában – Fotó: Europress

Közben republikánus képviselők és szenátorok egymás után adják – névvel, és névtelenül – a nyilatkozatokat és interjúkat, amiben a túlságosan is megosztó Cruz megválasztása ellen kelnek ki. Többen is kijelentették: ha kettőjük közül kell dönteni, akkor már inkább Trumpot választanák, mert a milliárdos üzletemberben szerintük legalább megvan a kompromisszumra való hajlandóság, ami a  magát igazi konzervatívnak beállító, és szélsőségesként jellemzett ideológiájához mereven ragaszkodó Cruzból teljesen hiányzik.

A képviselők és szenátorok leginkább attól tartanak, hogy az elnökválasztással egy időben tartott kongresszusi választásokon rosszabb eredményt fognak elérni, és még a republikánusok jelenlegi többsége is veszélybe kerülhet a képviselőházban és a szenátusban, ha Cruz lesz a párt elnökjelöltje. Az amerikai választók körében népszerűtlen programmal kampányoló texasi szenátortól ugyanis nehezebben tudnák elhatárolni magukat, mint a pártonkívülinek számító Trumptól, és ez a demokrata jelölteket segítheti majd egyes választókerületekben.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy – ahogy azt Ted Cruz kampánya állítja – a pártvezetés már Trumpot támogatná. Ők sokkal inkább látnának egy mérsékelt, széles szavazóréteget megmozgatni képes politikust a demokrata elnökjelölttel szemben. Valaki olyat, mint Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush egykori floridai kormányzó vagy Chris Christie, New Jersey kormányzója.

Ahogy azt Lindsey Graham dél-karolinai szenátor kijelentette: Cruz és Trump között választani olyan, mintha „a golyó általi, vagy a mérgezéses halál” között kellene dönteni: a végeredmény ugyanaz lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik