Nagyvilág

A bajor miniszterelnök felszólította a német kormányt, hogy védje meg a német határokat

Bajorország szövetségi állam kedden hivatalos levélben felszólítja a német szövetségi kormányt, hogy a menekülthullámra tekintettel gondoskodjon a hatékony határőrizetről, és alkotmánybírósághoz fordul, ha nem teljesül követelése – jelentette be hétfőn Münchenben Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Közben a menekülthullám jelentősen csillapodott, a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség hétfői adatai szerint előző nap ezer alatt volt az országba belépő menedékkérők száma, amire hónapok óta nem volt példa.

Horst Seehofer pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a szavai szerint fékezetlen menekülthullám “próbára teszi a társadalmi és politikai stabilitást”, ezért azonnali fordulatra van szükség a menekültpolitikában.

A Bajororoszágban egyedül kormányzó CSU elnöke hozzátette, hogy valamennyi politikai és jogi lehetőséget megragadnak a fordulat kikényszerítésére. Mint mondta, nemzeti szintű intézkedéseket kell tenni a menekülthullám feltartóztatására. Ezek nem állnak ellentétben válság európai uniós és nemzetközi rendezését célzó erőfeszítések, és amíg ezek nem vezetnek eredményre, Németországnak saját hatáskörben, nemzeti szinten kell lépnie – fejtette ki az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártjának elnöke.

A szövetségi rendőrség adatai szerint vasárnap 709 menedékkérő lépett be az országba. Szombaton 1201 ember érkezett, január eleje óta pedig összesen 49 600.
Az idén eddig így naponta átlagosan 2066 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, ami éves szintre vetítve azt jelenti, hogy bő 750 ezer újabb menedékkérő érkezhet Németországba.

Tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy németországi történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik