Nagyvilág

Mongóliába utazott Orbán Viktor

Három napot tölt a fővárosban, Ulánbátorban.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője korábban közölte: a kormányfőt útjára elkíséri több miniszter és egy mongol befektetések iránt érdeklődő üzletemberekből álló küldöttség is.

A tervezett program szerint érkezésének másnapján, hétfőn Orbán Viktor szűk körű megbeszélést folytat Csimedín Szaikhanbileggel, Mongólia miniszterelnökével, majd a felek államközi megállapodást írnak alá. A delegációt fogadja Dzandákhí Enkhbold, a Nagy Állami Hurál elnöke, a találkozó után pedig üzleti fórumot tartanak, amelyen felszólal a magyar kormányfő is.

Kedden bilaterális miniszteri találkozókra kerül sor, majd Cahiagín Elbegdordzs, Mongólia elnöke fogadja a magyar küldöttséget. A hivatalos programot üzleti ebéd zárja.

Tízszeres import Mongóliából

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a két ország kapcsolatairól az MTI érdeklődésére közölte: a Magyarország és Mongólia közötti gazdasági együttműködés az elmúlt években folyamatosan erősödött: 2014-hez képest a Mongóliából érkező import tavaly csaknem megtízszereződött, így 0,12 millió dollárra emelkedett. Az import javulása a textilfonal, szövet, textilipari gyártmány behozatal bővülésével és az energiafejlesztő gép- és berendezés-import megindulásával magyarázható. A magyar export továbbra is csaknem 8,5 millió dollár feletti összegre rúg, főbb termékei a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek és a speciális szakipari gépek voltak.

A magyar kormányzat kiemelt szándéka, hogy részt vegyen mongóliai fejlesztési programokban, tekintettel arra, hogy a térségben Mongóliát stratégiai partnernek tekinti. Az elmúlt időszakban megvalósult magas szintű találkozók alkalmával a felek az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeiként azonosították az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, a gép- és járműipart, az infrastrukturális fejlesztéseket, a városgazdálkodást és -fejlesztést, a vízügyet, a szennyvíz- és hulladékkezelést, az építőipart, a megújuló és alternatív energiaipart, a környezetvédelmet, továbbá a bányászatban is jelentős lehetőségek kínálkoznak.

Újranyílt nagykövetség

A kétoldalú kapcsolatok és a gazdasági, kereskedelmi együttműködés bővítésének érdekében tavaly Ulánbátorban ismét megnyílt a magyar nagykövetség és megkezdte működését a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ulánbátori irodája.

A kapcsolatok minőségét jól mutatja a mostani hivatalos miniszterelnöki út, amelyre Orbán Viktort öt tárcavezető és népes üzletember-delegáció is elkíséri – közölte a KKM.

A legutóbbi magas szintű találkozó tavaly volt, amikor Áder János köztársasági elnök áprilisban Mongóliába látogatott, és Ulánbátorban tárgyalt Cahiagín Elbegdordzs mongol államfővel. Ezt megelőzően 2014 októberében Cahiagín Elbegdordzs járt Magyarországon és találkozott Áder Jánossal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik