Külföld

“Fölösleges kerítést építeni Németország és Európa köré”

24.hu
24.hu

2016. 01. 24. 20:52

Korábban a témában:

A német kormány munkahelyteremtő programot indít a Törökországban, Libanonban és Jordániában élő szíriai menekülteknek – jelentette be a fejlesztéspolitikai tárca vezetője egy hétvégi lapinterjúban.

Gerd Müller a Funke médiacsoport lapjainak hétvégi számában megjelent interjúban elmondta, hogy a szíriai menekültek támogatását szolgáló február 4-ei londoni adományozói konferencián indítják útnak a programot, amelynek célja félmillió munkahely megteremtésével 500 ezer szír család megélhetésének biztosítása hazájuk térségében.

A szír kőművesek dolgozhatnának menekülttáborok építésén, a tanárok a menekült gyerekeknek alapított iskolákban, a betegápolók a táborok egészségügyi állomásain – sorolta a miniszter, kiemelve, hogy a havi 300 eurós fizetésből a térségi árszínvonal mellett egy egész családot el lehet tartani.

A nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködési tárca számításai szerint a programot 2 milliárd euróból lehetne megvalósítani. A német kormány indulásként 200 millió eurót biztosít, és reméli, hogy a londoni nemzetközi támogatói konferencián sikerül létrehozni “egyfajta szövetséget a munkáért” – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Perspektívát kell nyújtani

A munkával rendelkező emberek tudnak gondoskodni magukról és családjukról, és “nem jönnek el hozzánk, ha van előttük otthon perspektíva” – mondta a miniszter. Hozzátette: azt is reméli, hogy a programot Törökország, Libanon és Jordánia után ki lehet majd terjeszteni Szíria és Irak békés térségeire.

A CSU-s politikus tavaly több interjúban hangsúlyozta, hogy a szíriai menekültek ellátása a hazájuk térségében sokkal hatékonyabb és olcsóbb, mint az EU-ban, egy nemrégiben megjelent interjúban pedig jelezte, hogy kételkedéssel viszonyul pártja azon követeléséhez, miszerint maximálni kell a befogadható menedékkérők számát.

A Bild am Sonntag című lap január 10-ei számában megjelent interjúban kifejtette: “mindegy, hogy mi itt mit határozunk el”, és a menekültek “nem fogják megkérdezni, hogy jöhetnek-e”, ha úgy érzik, hogy a hazájukban vagy annak térségében nem lehet élni.

Hozzátette, hogy a Szíriából és Irakból elindult menekülthullám csupán “10 százaléka ért el hozzánk, és 8-10 millióan még úton vannak”. Afrikában is jelentős mozgás tapasztalható, ennek “drámaiságát” mutatja, hogy a Szahara-sivatagban becslések szerint egymillió menekülő ember lelte halálát.

Úgyis jönnek, ha szenvednek

A bajor konzervatív politikus úgy vélte, fölösleges “kerítést építeni Németország és Európa köré”, mert “az emberek jönni fognak, ha szenvednek”. Inkább a nemzetközi fejlesztési együttműködés “új dimenzióját” kell kialakítani, és mindenekelőtt létre kell hozni egy 10 milliárd eurós szíriai újjáépítési alapot.

A német kormány figyelme nem az európai menekültválság révén fordult a szíriai menekültek felé; 2013-2014-ben 1,5 milliárd euró közpénzt fordított a Törökországban, Jordániában és Libanonban menekülttáborban élő szíriaiak helyzetének javítására. Így a német állam támogatása révén tud iskolába járni 60 ezer Libanonban élő szíriai gyerek, Jordániában pedig 800 ezer menekült vízellátását és 200 ezer menekült áramellátását oldották meg német támogatással.

A menekülthullámokat kiváltó okok kezelését szolgálja a Gerd Müller vezette tárca sok további programja is, a 2017-ig tartó ciklus végéig 12 milliárd eurót fordítanak erre a célra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.