Nagyvilág

Egymillió dollárt örökölt a szerb néni, egy petákja se maradt

Magányosan, csupán a kutyáival megosztva életét éldegél Marija néni Szerbia hegyvidéki részén. Sok pénzt örökölt elhunyt férjétől, de egy peták se kellett neki, mind a falujának adta.

Elképesztő sztori szivárgott ki Kelet-Szerbiából: Marija Zlatic, a 86 éves, remeteként egyedül egy vályogházban élő asszony megtudta, hogy meghalt évek óta tőle külön élő férje. A történetben azonban nem ez az elképesztő, hanem hogy az Ausztráliában élt férfi 1 millió ausztrál dollárt hagyott az asszonyra.

A kb. 200 millió forintnyi összeg a BBC szerint nem a sublótban landolt. Az egész még 2011-ben kezdődött, Zlatic ekkor bízta meg egy szomszédját, hogy nézzen már utána, mi van a volt férjeurával. 2015-ben szerzett tudomást a vagyonról. A B92 szerb oldalnak azt mondta az özvegyasszony:

Nem kell nekem pénz. Elég, ha van kenyerem, vizem és fám, szóval melegben tudok lenni télen.

Ezzel azt indokolta meg, miért adta a falunak a teljes összeget. Hozzátette, ahova ő megy, oda nem kell semmiféle pénz, az ittmaradók nagyobb hasznát veszik.

AFP / STRINGER
AFP / STRINGER

Kiderült, férjével 1956-ban mentek a nyugat-ausztráliai Guildfordba. Férje, Momcilo ácsként dolgozott egy gyárban, a nő pedig a háztartást vezette. 18 hónap múlva visszatért az akkori Jugoszláviába betegeskedő anyját ápolni.

Anyja halála után is szerb földön maradt, férjével levélben ápolta a kapcsolatot. A férj haza akart térni Szerbiába, amint nyugdíjba megy, de nem jött. Pletykák szerint saját farmja lett, amit Marija sose hitt el. Az örökség 30 százalékát amúgy az azt felkutató szomszédnak ígérte Marija, de a szomszéd a falu lakossága miatt ebből nem látott semmit eddig.

Mindenesetre a falubeliek legalább ellátják őt, vágnak neki fát, de változatlanul a kutyái maradtak a legjobb barátai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik