Nagyvilág

Macedónia azt engedi be, aki Németországba vagy Ausztriába tart

A szerbek is hasonló korlátozást vezettek be, bár elismerték: ezt valójában nem lehet ellenőrizni.

Macedónia újra átengedi a Görögországból érkező menedékkérőket, de csak azokat, akik nyilatkoznak arról, hogy Németországba vagy Ausztriába tartanak. Az Idomeni és Gyevgyelija közötti határátkelőt csütörtökön reggel nyitották meg.

Szerdán hatszázan rekedtek a határon, mert egyelőre tisztázatlan okok miatt a macedón hatóságok megtagadták tőlük a belépést. A rendőrség tájékoztatása szerint Szlovénia kérte Macedóniát, hogy korlátozza a menedékkérők átengedését, mert meghibásodás történt a nemzetközi vasútforgalmat bonyolító útvonalon. A szlovén vasúttársaság ezt cáfolta. Úgy tudni viszont, hogy Horvátországban valóban szünetelt a menedékkérőket szállító vonatok forgalma, műszaki okokból pótlóbuszokkal vitták az embereket Szlovénia felé.

Szerdán Szerbia is bejelentette, hogy csak azokat engedi át területén, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékkérelmet beadni. Csikós László szerb szociális ügyi államtitkár ugyanakkor azt mondta: nincs mód annak ellenőrzésére, hogy valóban oda mennek-e az emberek.

Ausztria szerdán közölte, hogy idén a tavalyi 90 ezernél jelentősen kevesebb, csak 37 500 menedékkérőt engedne be. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik