Nagyvilág

Visszatértek és lecsaptak az NSZK rettegett terroristái

A Vörös Hadsereg Frakció veteránjai tavaly kétszer is megpróbáltak pénzszállító autót rabolni.

Az 1970-es években aktív nyugatnémet szélsőbaloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció tagjainak DNS-mintáira bukkant a rendőrség két tavalyi rablás helyszínén. A hatvan felé közeledő terroristák pénzszállító autókat tartóztattak fel, de nem sikerült pénzre szert tenniük.

A Vörös Hadsereg Frakciót 1970-ben alapították az NSZK-ban. Több mint harminc gyilkosságért, számos bombatámadásért, sőt, még egy repülőgép-eltérítésért is felelősek. A szervezet 1998-ba jelentette be feloszlását, de két évvel később az ügyészség közölte, hogy két tag, Daniela Klette és Volker Staub ellen annak gyanújával nyomoznak, hogy új terrorista sejtet hozhattak létre. DNS mintáikat egy 1999-es duisburgi rablás helyszínán is megtalálták, ahol több mint egymillió német márkára tettek szert.

A hatóságok azt gyanították, hogy az elrabolt pénz új tagok toborzására kellett, de egészen tavalyig semmit nem lehetett hallani a terroristákról. Mígnem júniusban egy szupermarket parkolójában elállták egy pénzszállító útját, majd gépfegyverrel fenyegették meg a személyzetet a náluk lévő pénz átadásában. A helyszínen felbukkant egy harmadik támadó is, akinél rakétavető volt.

Legalább három lövés eldördült, ami a pénzszállító autót érte. A jármű ajtaját azonban nem tudták kinyitni, így végül elmenekültek a helyszínről. A második, decemberi támadásról egyelőre nem árultak el részleteket a hatóságok.

A rendőrség és terrorizmus-szakértők szerint a bűnözők már nem újabb terrorakciók finanszírozását akarták biztosítani a rabolt pénzből, nem tartják valószínűnek, hogy eljön a Vörös Hadsereg Frakció másodvirágzása. Inkább nyugdíjas éveiket akarták bebiztosítani – vélik. „Azok, akik törvényen kívül éltek évekig, nem fizettek nyugdíjjárulékot és nem tehettek szert tartalékokra” – mondta Butz Peters terrorszakértő a német ARD-nek. (The Local)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik