Former CIA director David Petraeus gives a speech at the Institute for National Security Studies during the 7th Annual International Conference at the Tel Aviv Museum of Art on January 28, 2014, in the Mediterranean coastal city of Tel-Aviv. The event runs until January 29. AFP PHOTO / JACK GUEZ / AFP / JACK GUEZ
Külföld

Barátnőjének szivárogtatott, lefokozhatják a volt CIA-igazgatót

24.hu
24.hu

2016. 01. 20. 06:35

Korábban úgy látták, elég, ha figyelmeztetik, de állítólag új információkat talált vele szemben az FBI.

Visszamenőlegesen lefokozná Ashton Carter védelmi miniszter a CIA volt igazgatóját, David Petraeus tábornokot. Petraeus korábban elismerte: titkosított, nemzetbiztonsági szempontból bizalmas információkat adott ki annak a nőnek, aki életrajzi könyvet írt róla, és a barátnője volt már akkor is.

A hadsereg korábbi ajánlása az volt, hogy a tábornokot csak figyelmeztessék, de ne fokozzák le. Carter ezt a döntést szeretné megváltoztatni – ez anyagilag is érintené Petraeust, a négycsillagos tábornokok nyugdíja ugyanis évente 220 ezer dollár, míg a háromcsillagosoké 50 ezerrel kevesebb. Igaz, ez sem vágná földhöz az érintettet, mert most is dolgozik egy nagy befektetési cég tanácsadójaként, és tekintélyes tiszteletdíjat kap beszédeiért, előadásaiért.

Petraeus korábban rendkívül népszerű volt, még a lapok bulvárrovatában is rendszeresen szerepelt, sőt, a 2016-os elnökválasztás lehetséges republikánus jelöltjeként tekintettek rá. 2012-ben ő maga mondott le, amikor kiderült, hogy viszonya van Paula Broadwellel, a hadsereg tartalékosával, aki életrajzi könyvet írt róla, a tábornok pedig átadott neki nyolc jegyzetfüzetet, melyben többek közt katonai és hírszerzési információk, fedett hírszerzők nevei, sőt, Obamával folytatott bizalmas beszélgetésekről készült feljegyzések szerepeltek. Petraeust perbe fogták, végül nem került börtönbe, de százezer dollár bírságot kellett fizetnie.

A Pentagon szóvivője csak annyit erősített meg, hogy a védelmi miniszter újabb információkat kért a tábornokról, de sajtóinformációk szerint az FBI is új információkat tárt fel, ez lehet annak hátterében, hogy Ashton Carter megváltoztatná a korábbi döntését. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.