Refugees and migrants arrive in the island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on December 8, 2015.
At least six children died on December 8, 2015 when a boat carrying Afghan migrants sank in Turkish waters while on its way to Greece, local media reported.
 / AFP / ARIS MESSINIS
Külföld

MSF: humanitárius katasztrófa a menekültválság európai kezelése

24.hu
24.hu

2016. 01. 19. 14:23

A határzárak és a menekültek elrettentése további erőszakhoz, és az embercsempészet virágzásához vezettek – véli a segélyszervezet.

Az EU, valamint a tagállami kormányok menekültpolitikája tovább súlyosbította a migrációs válságot – írta friss jelentésében az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi civil szervezet. Humanitárius szempontból katasztrofális kudarcnak minősítették a válság uniós kezelését, azzal vádolva az európai vezetőket, hogy hátat fordítottak a menekülteknek, miután humanitárius szempontok helyett biztonsági kérdések kerültek a középpontba.

A határok lezárását és a menekültek elrettentését célzó európai intézkedések további erőszakhoz, és az embercsempészet virágzásához vezettek – közölték. A segélyszervezet élesen bírálta a határkerítéseket, valamint az olaszországi és görögországi befogadó központokban uralkodó állapotokat. Arra szólították fel az Európai Uniót, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, állítson fel uniós szabályoknak megfelelő központokat.

A szervezet azt is sürgette, hogy az embercsempészek segítségével történő, életveszélyes tengeri átkelés helyett az Európai Unió teremtse meg a szabályozott bevándorlás jogi lehetőségét, biztosítson a menekültek számára biztonságos útvonalakat Európába. Az uniós kutatási-mentési szolgálat létrehozása számos ember halálát megakadályozhatná a tengeren – figyelmeztettek.

Korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bírálta a tagállamokat, amiért nem tesznek eleget kötelezettségeiknek a menekültek EU-n belüli elosztása terén. A 160 ezer menekült elosztását célzó mechanizmus keretében eddig mindössze 322 embert telepítettek át másik tagországba – tájékoztatott. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.