Külföld

Bűnbánó interjút adott az Észak-Koreába visszatérő disszidens

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 01. 19. 18:26

Nem mindenki tud mit kezdeni a szabadsággal, ezt déli szervezetek is elismerik. Mindenesetre a most napvilágot látott videó meglehetősen furcsa.

Visszatért egy nő Észak-Koreába, aki 16 évvel ezelőtt szökött meg az országból. Az erről szóló videointerjú egy észak-koreai állami portálon jelent meg, melyben Szon Okszun elmondta: megbánta, hogy kritizálta és otthagyta a rezsimet.

Az interjú során a nő széttépte azt a könyvet, amit ő írt 2012-ben arról, hogy milyen volt az 1990-es évek éhínsége és hogyan sikerült disszidálnia. Azt mondta: a tévében látta, hogyan változott meg szülőföldje az elmúlt tíz évben. Dicsérte az észak-koreai rendszert az ingyenes egészségügyi ellátásért, és azért, hogy nem kell adózni. „Elállt a szavam, amikor hallottam, hogy a megyei tanács luxusházakat biztosít az embereknek. Ez elképzelhetetlen más országokban” – mondta.

Persze kitért Dél-Korea szapulására is. „Délen olyan sok politikai párt van, gyakran összeverekszenek a megbeszéléseik közben” – mondta, és arról is szót ejtett, hogy a világon Dél-Koreában legmagasabb az öngyilkosságok aránya. Kijelentette, hogy az Észak-Korea elleni propagandatevékenységet keresztény aktivisták végzik, akik ezért pénzt kapnak, és a hírszerzés irányítja őket.

Kim Dzsong Un 2011-es hatalomra kerülése óta Észak-Korea több olyan videót is közzétett, amely állítólagos visszatérő disszidensekről szól. A dél-koreai újraegyesítési minisztérium részéről azt nyilatkozták, hogy nem tudtak Szon visszatéréséről, eddig 13 hasonló esetről van tudomásuk.

Egy disszidens szervezet vezetője elmondta: azok, akik visszatértek hazájukba, gazdasági nehézségek és társadalmi elszigeteltség miatt döntöttek így, mert egy észak-koreainak nem olyan könnyű beilleszkednie délen. Az elmúlt évtizedben 31-en öngyilkosak is lettek a disszidensek közül.

Az eddigi hírek szerint Szon Okszun visszatéréséről nem tájékoztatták az észak-koreaiakat, a videointerjú egy olyan internetes portálon jelent meg, amely a dél-koreaiakat és a disszidenseket igyekszik megcélozni. (The Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.