Nagyvilág

Az Iszlám Állam a pedofilok módszereivel hálózza be a fiatalokat

A brit oktatási miniszter szerint senkinek nem magától jut eszébe, hogy Szíriába utazzon.

A muszlim szélsőségesek ugyanolyan taktikákkal hálózzák be a fiatalokat, mint a pedofilok – mondta Nicky Morgan brit oktatási miniszter. A politikus egy internetes oldalt mutatott be, amely a brit szülőknek és tanároknak szolgál információkkal arról, hogyan szoríthatják vissza a gyermekeiket veszélyeztető radikális hatásokat.

Morgan szerint az olyan csoportok, mint az Iszlám Állam, különösen kifinomult stratégiát dolgoztak ki a közösségi média használatára, melynek segítségével sosem látott mértékben terjeszthetik hazugságaikat és propagandájukat. A miniszter jelképes helyen, a Bethnal Green Academy oktatási intézményben szólalt fel, melynek három 15-16 éves lány tanulója Szíriába szökött, ahol minden bizonnyal az Iszlám Államhoz csatlakoztak. Morgan azt mondta: nehéz felfogni a lányok döntését, de biztos abban, hogy nem maguktól jutott eszükbe, hogy a brutális terrorszervezethez csatlakozzanak.

A miniszter úgy véli, vannak gyerekek, akik kevésbé tudnak ellenállni az ilyen kísértésnek, például mert önbizalomhiánnyal küzdenek. Megoldásra vár még az a kérdés is, hogy mit kezdjenek azokkal a gyerekekkel, akiket a szüleik kivesznek az oktatási rendszerből – a hivataloknak attól kezdve nincs rálátása arra, hogy mi történik velük. Vannak, akiket illegális, bejegyzetlen magániskolákba járatnak tovább, a brit kormány ezek ellen is fellépne. (Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik