Nagyvilág

Elfogták a párizsi terrorakció támadóját

Marokkóban letartóztattak egy belga nemzetiségű gyanúsítottat, aki összefüggésbe hozható a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadással – írja a BBC News.

A Reuters szerint az őrizetbe vett férfi marokkói gyökerekkel is rendelkezik és Szíriában harcolt az al-Kaidával szövetséges al-Nuszra front harcosaként mielőtt csatlakozott volna az Iszlám államhoz.

Az eddigi információk alapján a párizsi terrorakciót legalább részben a belga fővárosból, Brüsszelből tervezték meg. A belga rendőrség több embert is letartóztatott a nyomozás során.

A minisztérium tájékoztatása szerint a 130 ember életét kioltó párizsi terrortámadással összefüggésbe hozott, Dzs. A. monogramú gyanúsítottat január 15-én vették őrizetbe a Casablancától nem messze található Mohammedia városában.

Az egyik saint-denis-i öngyilkos merénylővel együtt utazott Szíriába

– derül ki a rabati belügyminisztérium közleményéből.

A tárca azt is tudatta, hogy a gyanúsított kiképzést kapott különféle fegyverek használatából és gerilla-hadviselésből, Szíriát Törökországon keresztül hagyta el, majd Németországon, Belgiumon és Hollandián keresztül jutott el Marokkóba.

A párizsi terrortámadás elkövetői közül többen marokkói származású belgák voltak, így az akció kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően. Korábban Abaaoud is dzsihadistaként harcolt Szíriában. A nyomozók szerint a most elfogott gyanúsított is ott került vele kapcsolatba.

A támadásokkal közvetlen kapcsolatba hozható gyanúsítottak közül keresik még Szalah Abdeszlamot és Mohamed Abrinit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik