Nagyvilág

Bajszot akasztott az EU Izraellel

palesztin (Array)
palesztin (Array)
A zsidó telepek folyamatos építése palesztin területen nem jó dolog - mondta ki az EU összes külügyminisztere. Magyarország nem akart ennyire komolyan nekimenni Tel-Avivnak.

Egyre keményedik Európa álláspontja Izraellel szemben, ami folyamatosan építi a zsidó telepeket Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, ezzel az EU szerint aláásva a kétállami megoldást – írja a Wall Street Journal. A mostani állásfoglalásban több tagállam nem értett egyet, a görög, lengyel és magyar fél is puhább megfogalmazást kért.

Az EU és Izrael viszonya nem felhőtlen. Korábban egy európai jogszabály kimondta, a palesztin területekről, de ottani izraeli telepekről származó termékeknél nem lehet a Made in Israel megjelölést használni, mert azok nem Izrael részei. Miközben a görög, magyar vagy cseh felek puhítást kértek, nem gördítettek komoly akadályt a jogszabály elé.

A külügyminiszterek közös állásfoglalásukban kimondják, figyelni fogják a fejleményeket és további akció is jöhet, ami segítheti a kétállami megoldás létrejöttét. Az izraeli külügy szerint azért is puhult a megfogalmazás, mert maga Benjamin Netanjahu miniszterelnök lobbizott ezért. Persze az izraeli kormány is közölte, hogy a palesztinok a felelősek a tárgyalások zátonyra futásáért és az EU kettős mércét használ.

A világon létező kb. 200 határvitából az EU Izraelt választotta, hogy diszkriminálja

-közölte a külügyminisztérium. Szaeb Erekat palesztin vezető ugyanakkor üdvözölte az EU kiállását és figyelmeztette Izraelt, a nemzetközi jog szerint illegális telepépítéseket hajt végre. Ezeket a telepépítéseket egyre több amerikai törvényhozó és tisztviselő is elítéli.

Eközben változatlanul komoly válság van Izrael és Palesztina között, mivel már 150 késes támadót vagy annak tűnő egyént lőttek agyon az izraeli biztonsági erők (26 izraeli halt meg a támadásokban). Legutóbb egy palesztin egy terhes izraeli nőt késelt meg, meglőtték őt. Tettes és áldozata is kórházban van. Daniel Shapiro amerikai nagykövet elítélte a késes támadásokat, de azt az izraeli gyakorlatot is, hogy a zsidó telepesek az izraeli jog szerint, a palesztinok katonai törvények szerint élnek Ciszjordániában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik