Külföld

Gazdasági vészhelyzet az Iszlám Állam legnagyobb ellenségénél

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 15. 08:48

Sürgős pénzügyi támogatást kérnek az iraki kurdok az Egyesült Államoktól – a pesmergák augusztus óta nem kapnak fizetést.

Az Iszlám Állammal való háború költségeinek a fenntartását és az 1,8 millió menekült ellátását az olaj világpiaci árának esése mellett nem tudja az iraki kurd terület egyedül vállalni – mondta a kurd külügyminiszter. Hozzátette, a kurd fegyveres erők, a pesmergák tagjai augusztus óta nem kaptak fizetést.

2 milliárd dollárba kerülnek a pesmergák

Az Egyesült Államok vagy szövetségeseinek a segítsége nélkül a pesmergák harca az Iszlám Állam ellen akadályokba ütközhet.

Bakir, a kurd területek amerikai képviselője és más kurd tisztviselők a Fehér Házban, a Pentagonban, a külügyminisztériumban és a kongresszusban találkoznak amerikai kollégáikkal.

A külügyminiszter elmondása szerint a Pengatont arra kéri, hogy segítsen a kurd harcosok költségeinek támogatásában. A pesmergák fizetése és egyéb költségei évi mintegy 2 milliárd dollárba (1 dollár 289 forint) kerül a félautonóm terület kormányának.

A kurd tisztviselők abban reménykednek, hogy az amerikai külügyminisztérium vagy a humanitárius és menekültsegélyeket nyújtó Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) a menekültek ellátásában segít Kurdisztánnak. Ennek összegét a Világbank 1,4 milliárd dollárra becsüli.

Olcsó az olaj, megcsappannak a források

Denise Natali, a National Defense University Irak-szakértője szerint dicséretes a kurdok Iszlám Állam elleni harca, és az is, hogy több százezer menekültről gondoskodnak. Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Kurdisztánnak reformokra van szüksége, ugyanis a korrupció, a pénzügyek rossz kezelése, és a bürokrácia is hozzájárul a jelenlegi fiskális problémákhoz.

Dollármilliárdokat kerestek. Hova tűnt az a sok pénz?

– tette fel a kérdést Natali, utalva arra, hogy Bagdad 2014-ben megegyezett az iraki kurd terület kormányával az olajszállításról. A megállapodás értelmében a kurdok az iraki olajipari minisztérium fennhatósága alatt exportálják az olajt, a bagdadi kormány pedig cserébe az éves költségvetés 17 százalékát juttatja Kurdisztánnak, és további 1 milliárd dollárral támogatja a pesmergákat az Iszlám állam elleni harcukban.

Megfigyelők szerint az olaj világpiaci árának csökkenése miatt azonban Bagdad forrásai is megcsappantak, ami miatt a kurdoknak is kevesebb pénz jut. (MTI)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.