Nagyvilág

Csapatostul erőszakoltak nőket a burundi katonák

burundi (Array)
burundi (Array)
Burundiban nem jó most élni, a hadsereg durván lekapcsol mindenkit, aki szembeszáll a mindenható elnökkel. Az ENSZ szerint a katonák nőket erőszakoltak meg csapatostul.

Az ENSZ szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a burundi biztonsági erők csapatosan erőszakoltak meg nőket – írja a BBC. A hadsereg ugyanis az elmúlt időszakban otthonok sokaságát kutatta át ellenzéki figurákat keresve, és eközben nemcsak több gyilkosságot követtek el, hanem a jelen lévő nőket is megerőszakolták. Az ENSZ közleménye 13 ilyen esetről számol be.

Az vezetett emberek elrablásához, megkínzásához és megöléséhez, hogy Pierre Nkurunziza – sokak szerint alkotmányellenesen – ragaszkodik a hatalmához. Az elnök indulni akart harmadszorra is a választásokon, ezt ellenezték sokan, de Nkurunziza nemcsak megnyerte a választást, de egy puccskísérletet is túlélt.

Ezután erősödött fel a lázadók ellenállása, akik már nemcsak tüntetésekkel, hanem gerillatámadásokkal is jelezték, nem elégedettek Nkurunziza döntésével. Decemberben már katonai laktanyákat támadtak meg. Az ENSZ szerint a mostani házkutatások a hadsereg bosszúi.

Zeid Ra’aD el Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint már kilenc tömegsírt találtak a főváros, Bujumbura körül, és fennáll a veszély, hogy etnikai színezetet ölthet a konfliktus. A közép-afrikai államban 1962-es függetlensége óta nem jönnek ki a hutuk és tutszik, a mostani karhatalmi erőszak pedig sokak szerint a tutszi kisebbség ellen irányult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik