Külföld

Bajor politikus vonta kétségbe Merkel politikájának legitimációját

24.hu
24.hu

2016. 01. 15. 21:28

Markus Söder szerint a Bundestagnak kell szavaznia arról, hogy tartható-e a menekültpolitika.

Hiányzik a demokratikus legitimáció Angela Merkel menekültpoltikája mögül – jelentette ki Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Der Spiegelnek adott interjúban. Szerinte a törvényhozás alsóházának, a Bundestagnak kellene szavaznia arról, hogy folytatható-e a Merkel-féle politika.

Söder szerint a kölni szexuális zaklatások és rablások azt mutatják, hogy nem elég figyelmeztetni, cselekedni kell. A hatóságoknak pontosan tudniuk kell, hogy ki van az országban, amelyhez gyökeres változás kell a határigazgatásban. Akinek nincs esélye menekültstátuszt szerezni, azt be sem szabad engedni – mondta.

A politikus tiszteletre méltónak nevezte, hogy Merkel humanitárius okokból, egy rendkívüli helyzetben megnyitotta a határokat, de hozzátette, hogy a jogszabályok tartós hatályon kívül helyezése nem oldja meg a gondokat, hanem nap mint nap új problémákat termel, és az a veszély fenyeget, hogy összeomlik Schengen, mert a polgárok nem tűrik a határok nyitottságát.

Európai megoldás nincs a láthatáron, hatékony nemzeti megoldásra van szükség – mondta Söder, akit a CSU egyik legbefolyásosabb politikusaként, Horst Seehofer pártelnök-miniszterelnök egyik lehetséges utódaként tartanak számon.

A szövetségi kormánynak ahhoz is felhatalmazást kell kérnie a törvényhozástól, hogy néhány katonát külföldi bevetésre küldjön, így arról is a Bundestagban kell dönteni, hogy akar-e Németország befogadni több mint egymillió embert – mondta a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártjának politikusa. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.