Nagyvilág

Bajor politikus vonta kétségbe Merkel politikájának legitimációját

Markus Söder szerint a Bundestagnak kell szavaznia arról, hogy tartható-e a menekültpolitika.

Hiányzik a demokratikus legitimáció Angela Merkel menekültpoltikája mögül – jelentette ki Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Der Spiegelnek adott interjúban. Szerinte a törvényhozás alsóházának, a Bundestagnak kellene szavaznia arról, hogy folytatható-e a Merkel-féle politika.

Söder szerint a kölni szexuális zaklatások és rablások azt mutatják, hogy nem elég figyelmeztetni, cselekedni kell. A hatóságoknak pontosan tudniuk kell, hogy ki van az országban, amelyhez gyökeres változás kell a határigazgatásban. Akinek nincs esélye menekültstátuszt szerezni, azt be sem szabad engedni – mondta.

A politikus tiszteletre méltónak nevezte, hogy Merkel humanitárius okokból, egy rendkívüli helyzetben megnyitotta a határokat, de hozzátette, hogy a jogszabályok tartós hatályon kívül helyezése nem oldja meg a gondokat, hanem nap mint nap új problémákat termel, és az a veszély fenyeget, hogy összeomlik Schengen, mert a polgárok nem tűrik a határok nyitottságát.

Európai megoldás nincs a láthatáron, hatékony nemzeti megoldásra van szükség – mondta Söder, akit a CSU egyik legbefolyásosabb politikusaként, Horst Seehofer pártelnök-miniszterelnök egyik lehetséges utódaként tartanak számon.

A szövetségi kormánynak ahhoz is felhatalmazást kell kérnie a törvényhozástól, hogy néhány katonát külföldi bevetésre küldjön, így arról is a Bundestagban kell dönteni, hogy akar-e Németország befogadni több mint egymillió embert – mondta a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártjának politikusa. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik