Nagyvilág

Újranyitott a szétlőtt párizsi bár

A Le Carillon teraszán kilencen haltak meg november 13-án, amikor iszlamista terroristák Párizsra rontottak. Kezd újraindulni az élet a francia főváros bohém negyedében.

Három hónappal a 130 áldozatot követelő novemberi párizsi merényletek után újranyitott egy újabb bár, a Le Carillon, aminek teraszán kilenc embert öltek meg a dzsihadisták. Szerda este pezsgővel fogadták a tulajdonosok az első vendégeket a főváros X. kerületében, a République (Köztársaság) tértől gyalog néhány percre az Alibert és a Bichat utca sarkán található bárban.

“Üdvözlünk mindenkit. A Le – megnyitja kapuit. Nincs sok mondandónk. Folytatjuk az életet” – mondta az egyik pincér, mielőtt pezsgőt pukkantott. A Le Carillon a harmadik kávézó, ami a merényletek óta újranyitott. A vele szemben található Le Petit Cambodge étterem, aminek teraszán hatan vesztették életüket, még zárva tart, de a tulajok jelezték, hogy januárban ők is szeretnének megnyitni.

Kicserélték a szétlőtt ablakokat

A sarokkávézó ablakait, amik még néhány napja is lövésnyomokkal voltak tele, kicserélték, a terasz számára felszabadították a járdát, ahonnan eltakarították a felgyülemlett virágokat és gyertyákat, de a megemlékezések a járda egy kisebb, elkülönített szakaszán folytatódnak, hasonlóan a támadássorozat többi helyszínéhez.

A Le Carillon és a Le Petit Cambodge közötti kereszteződést a helyiek színes lampionokkal és girlandokkal díszítették fel már az ünnepek előtt. Ez a helyszín volt az, ahol november 13-án a háromtagú csoport akcióba lépett, köztük a belga Brahim Abdeslam, aki később egy másik kávézónál felrobbantotta magát. Itt járhatott a feltétezett főkitervelő, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud és egy harmadik, eddig nem azonosított férfi is. Abaaoud-ot november 18-án a kommandósok Saint-Denis-ben egy rajtaütés során megölték.

A stadionnál kezdődött

November 13-án, miután a Stade de France stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú különítmény lépett akcióba. A X. és XI. kerületben öt kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert. A támadások végén a csapat egyik tagja, Brahim Abdeslam egy hatodik helyen, a Le Comptoir Voltaire nevű kávézóban felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit. Eközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.

A La Bonne Biere nevű kávézó, ahol öten haltak meg, volt az első, ami újra kinyitott, december 4-én. A Le Comptoir Voltaire pedig december 16. óta fogadja újra a vendégeket.

A francia statisztikai hivatal szerint a merényleteket követő két hétben 25 százalékkal esett vissza a turizmus Párizsban 2014. novemberéhez képest. Az Air France légitársaság 120 millió euróra becsüli a támadások okozta veszteségét. Az ünnepek idején, amikor a hotelek általában megtelnek, 30-40 százalékos volt a visszaesés Evelyne Maes, a párizsi régió vendéglátóipari szakszervezetének elnöke szerint.

Visszaesett turizmus

A 17 áldozattal járó tavaly januári merényletsorozat után három hónapig tartott, mire a francia fővárosban a vendéglátásban és a turizmusban minden visszatért a rendes kerékvágásba. A fővárosi múzeumok is megérezték a merényleteket: a Louvre-ba 7 százalékkal kevesebben látogattak el tavaly (8,7 millióan), mint 2014-ben, amikor 9,3 milliós látogatói rekordot döntött a világ egyik legnagyobb múzeuma. A versailles-i kastélyban 4 százalékos visszaesést regisztráltak 2015-ben 7,5 millió érdeklődővel.

Franciaországban jelenleg is a legmagasabb a terrorkészültség, és február 26-ig rendkívüli állapot van érvényben. Országszerte 100 ezer rendőr és csendőr ügyel a biztonságra, munkájukat 13 ezer katona is segíti, akik közül hatezren Párizsban teljesítenek szolgálatot – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik