Nagyvilág

Megalakult az új katalán kormány

Három és fél hónappal a választások után 13-an tették le az esküt.

A kormányzati tisztségek elosztásáról már korábban megállapodott egymással a választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés két tagpártja, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) és a Katalán Demokratikus Baloldal (ERC).

Az új kormány tagjai a ceremónián a katalán népnek és az elnöknek fogadtak hűséget, az előolvasott szövegben nem szerepelt sem a király, sem az alkotmány.

Carles Puigdemont Katalónia új elnöke, akit két nappal ezelőtt iktattak be hivatalába, rövid beszédet mondott a ceremónia végén, amelyben úgy fogalmazott:

biztos vagyok benne, hogy az utolsó másodpercig meg fogjátok tartani az ország szolgálatára tett ígéretet

A spanyol sajtóban megjelent értelmezések szerint ezzel nem Spanyolországra, hanem a tervezett katalán köztársaságra utalt.

A katalán parlament függetlenségi pártjainak megállapodása szerint az új katalán kormány 18 hónapig működne, mert ennyi idő alatt meg akarják teremteni a Spanyolországtól való elszakadás feltételeit. Ennek érdekében létrehoztak egy új, külügyi kormányzati posztot, és Raül Romeva tanácsos feladata lesz, hogy a függetlenségi célokat nemzetközi szinten képviselje.

Törekvéseiket a spanyol kormány törvény-, illetve alkotmányellenesnek tartja, és a spanyol miniszterelnök szavai szerint minden lehetséges törvényi eszközzel meg fogja akadályozni.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik