Nagyvilág

Marokkói születésű nő lett a holland alsóház elnöke

Egy marokkói születésű politikus asszonyt választottak meg szerdán a holland parlament alsóházának elnökévé. A 17 milliós Hollandiában 380 ezer a marokkói származású él.

Khadija Arib 1998 óta képviselő a Munkapártban (PvdA), amely jelenleg az alsóház második legnagyobb pártja. A politikus a 150 tagú alsóházban a 134 érvényes szavazatból 83-at kapott.

Khadija Arib Marokkóban született 1960-ban és serdülőkorában érkezett Hollandiába. Az alsóház elnöki tisztét ideiglenes jelleggel már december óta ellátja, amikor is lemondott az előző házelnök.

Geert Wilders, az iszlámot bíráló, a bevándorlást ellenző populista ellenzéki Szabadság Párt (PVV) vezetője kijelentette, hogy a szerda “fekete nap a parlament történetében”, és azt rótta fel Khadija Aribnak, hogy holland-marokkói kettős állampolgár, márpedig kettős állampolgárt nem lenne szabad az alsóház élére választani.

Az új házelnök ugyanakkor már több sajtónyilatkozatában is azt mondta, hollandnak érzi magát, kettős állampolgárságának az az egyetlen oka, hogy Marokkó nem engedélyezi az állampolgárságról való lemondást.

Khadija Arib nem az egyedüli marokkói Hollandiában, aki magas tisztséget tölt be. Ahmed Aboutaleb 2009 óta a második legnagyobb holland város, Rotterdam polgármestere. 1961-ben született Marokkóban, a család 1976-ban vándorolt be Hollandiába. Aboutaleb ugyancsak kettős állampolgár, s szintén a PvdA színeiben politizál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik