Nagyvilág

Már egymás kezét se foghatná meg két azonos nemű ember Oroszországban

Az orosz politikusok rettegnek a melegektől, még keményebb szabályozást vezetnének be.

Az orosz törvényhozás a jövő héten tárgyal egy minden eddiginél korlátozóbb, melegellenes törvényjavaslatot, ami már azért is elzárna két embert, ha azok azonos neműek, és nyilvánosan megfogják egymás kezét. Vlagyimir Putyin és az orosz vezetők arra hivatkoznak, hogy a homoszexualitás káros az erkölcsökre, és a nyugat lazaságát látják benne. 2013-ban már megtiltották, hogy nyilvánosan lehessen beszélni a szexuális kisebbségek jogairól, vagy ilyen rendezvényeket tartani, mert a döntéshozók szerint ez melegpropaganda, és a gyerekeket befolyásolhatja.

Az új törvényjavaslat szövegezésében „torzult szexuális preferenciáknak” nevezi a heteroszexuálistól eltérő vonzódást, és pénzbüntetéssel sújtja. Ha valaki iskola, óvoda vagy játszótér közelében fogja meg vele egynemű párja kezét, netán még csókot is ad neki, börtönbe is kerülhet. A törvény ráadásul gumiszabály, nem fekteti le, hogy konkrétan milyen cselekedetek tartoznak a tilalom hatálya alá, nagyrészt a hatóságokon fog múlni, miért zaklatják a melegeket. Egy újságíró megkérdezte a javaslat egyik benyújtóját, a kommunista párti Ivan Nyikitcsukot, hogy mi fog történni: „Az utcán kézen fogva vagy csókolózva sétáló emberekhez odamegy majd a rendőr, és letartóztatja őket?” Nyikitcsuk így felelt: „Természetesen, pontosan ez fog történni.”

Előfordulhat persze az is, hogy a vita során végül elutasítják a törvényjavaslatot, vagy a Duma jogi bizottsága dobja vissza azzal, hogy nem világos, hogyan lehet a gyakorlatban betartatni. De ha megvan a szükséges politikai támogatás, akkor néhány nap alatt keresztülverhetik. A Kreml egyelőre nem kommentálta a tervezetet. A Human Rights Watch Oroszország-szakértője szerint a tilalom következtében tovább súlyosbodhat a széles körű homofóbia és transzfóbia, és a szexuális kisebbségek még több erőszaknak és diszkriminációnak lennének kitéve.

Nyikitcsuk a törvény védelmében a „négy fal közt” mantrát vetette be, azt mondta, egymás közt azt csinálnak, amit akarnak, de „ne mutassák ki démoni vágyaikat, amit a Nyugat erőltet ránk”. Majd így folytatta: „Elnézést, de ez Oroszország. Itt a hagyományokat mindig tisztelték, az embereknek van lelkiismeretük és szégyenérzetük. A csókolózó szakállas emberek látványa hányingeren kívül semmit nem vált ki” – jelentette ki a kommunista politikus. Putyin pedig egy tavalyi interjúban azt mondta: neki nincs baja a melegekkel, békében élhetnek, dolgozhatnak, volt közülük, akit személyesen ő tüntetett ki, „de a gyerekeket nem szabad befolyásolniuk”. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik