Nagyvilág

ENSZ: háborús bűn a civilek éheztetése

A világszervezet emberi jogi főbiztosa a menekülők befogadására szólította fel az arab országokat.

Háborús bűncselekményt követnek el azok, akik Szíriában civileket éheztetnek – jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Zeid Raad al-Huszein szerint mindenkit felelősségre kell vonni, aki ilyen módon árt a polgári lakosságnak, függetlenül attól, hogy a konfliktusban melyik oldalon áll.

A nemzetközi közösség rendkívül aggasztónak tartja Madája város 40 ezer fős lakosságának sorsát, miután a település köré ostromgyűrűt vontak a szíriai kormányerők. A körbezárt város lakóinak azonnali életmentő segítségre van szükségük, mert éhenhalás veszélye fenyegeti őket. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik képviselője járt a városban, elmondta, hogy az utcák kihaltak, a gyerekek füvet rágcsálnak, és fűszerekkel ízesített vízen kívül alig akad más táplálék.

Hétfőn egy 44 teherautóból álló segélykonvoj érkezett az éhező városba, amit csütörtökön további 40 teherautó követett.

Zeid Raad al-Huszein arról is beszélt, hogy az arab országoknak ki kell tárniuk kapuikat a polgárháború sújtotta Szíriát hátrahagyók előtt. Több arab ország, mindenekelőtt az öböl menti államok a bírálatok kereszttüzébe kerültek, amiért nem veszik ki részüket a menekültek befogadásából. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik