Nagyvilág

Bajban van a diákjait lavinába vezető tanár

lavina (lavina)
lavina (lavina)
Három halottat követelhetett a tanár felelőtlensége, aki egy lezárt sípályára vezette a francia diákcsoportot.

Szerdán három ember – két francia diák és egy ukrán férfi – halt meg az ismert francia síterepen, Les Deux Alps-on, miután egy lezárt pályán síeltek, amit lavina sújtott. A balesetben két diák és a csoport tanára is súlyosan megsérült. A BBC szerint a fő kérdés jelenleg az, mit keresett a csoport a haladó szintű, lezárt pályán.

Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter nem akart elhamarkodottan nyilatkozni, azt mondta, majd a vizsgálat fényt derít a körülményekre. Annyit tudni, hogy a két elhunyt diák a lyoni Saint-Exupéry középiskola tanulója volt, ide a miniszter is ellátogatott.

Tragikus lavina

Helyi idő szerint szerdán 15:45-kor csapott le a hógörgeteg a síelőkre a fekete pályán. Épp egy tízfős diákcsoport, a tanáruk, és tőlük függetlenül egy 57 éves ukrán síelő tartózkodott itt. A pálya épp a hóhiány miatt volt lezárva, erre a részre is sok hó esett azonban közvetlenül a baleset előtt. Ez a hótömeg kezeletlen és instabil volt.

Ami a tanár felelőssége szempontjából fontos, hogy a pályarendszer üzemeltetői szerint világosan ki volt táblázva a veszély és a tiltás. A tanár még mindig súlyos állapotban fekszik egy kórházban.

A többi diák már hazatért, miközben sokan gyújtottak gyertyákat a lyoni iskolánál. Maga Francois Hollande elnök is részvétét nyilvánította a családoknak. A regionális kormányzat pedig kérte a síelőket, hogy figyeljenek oda jobban és maradjanak a kijelölt és nem lezárt pályákon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik