Nagyvilág

Tavaly kétszáz ember halt meg rendőri őrizetben Oroszországban

Az adatokat egy új oknyomozó oldal, a „Russian Ebola” hozta nyilvánosságra.

 

A portál az orosz rendőrséghez, a hozzá szorosan kötődő szervekhez, valamint az állami vállalatokhoz kapcsolódó haláleseteket monitorozza, az így kapott statisztikákat pedig közzéteszi az interneten – írja a The Guardian.

Marina Berezina, a Russian Ebola alapítója akkor vette észre a gyakori rendőrségi haláljelentéseket, amikor egy szentpétervári oknyomozó újságírói ügynökségnél dolgozott gyakornokként, a neves ellenzéki újságíró, Oleg Kashin mellett.

Berezinát sokkolták az orosz minisztériumtól kikért pontos statisztikák. Kiderült, hogy minden hónapban 9 és 29 közötti haláleset történt a rendőrállomásokon, ráadásul a legtöbb ügyet nyomozás nélkül zárták le.

Félek ettől az egésztől, és azt akarom, hogy mások is féljenek, mert borzasztó, ami itt történik és valahogy meg kell állítani

– mondta Kashin.

Bár az oldal célja az, hogy felhívja a figyelmet ezekre az esetekre, azt mondják, titkos információkat nem fognak kiszivárogtatni, csak hivatalos adatokra támaszkodnak majd.

A belügyminisztérium adatai szerint 2015-ben a legtöbben “az egészségügyi feltételek hirtelen romlása” miatt haltak meg, de gyakori indoknak számít az “ismeretlen ok” és a “hirtelen szívmegállás” is. Hatvankét ember saját kezével vetett véget az életének, öten meghaltak epilepsziában, hárman tuberkulózisban, ketten pedig alkohol okozta delíriumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik