Nagyvilág

Párizsi merényletek: Belgiumban megtalálták a terroristák búvóhelyeit

Hamis dokumentumokkal bérelték a lakásokat, ahol azonosították a merénylők nyomait.

Belgiumi nyomozók azonosítottak három ingatlant, ahol a novemberi párizsi merényletsorozat végrehajtói előkészítették a támadásokat.

A belga ügyészség szerdai közleménye szerint a terroristák szeptember elején kibéreltek egy lakást Brüsszelben, és egy másikat Charleroi-ban. Egy harmadik házat Brüsszeltől 55 kilométerre, Auvelais-ben béreltek ki október elején. Mindhármat egy éves időtartamra bérelték hamis dokumentumokkal, és készpénzben fizettek.

Az ingatlanokban több merénylő DNS-mintáit azonosították. Charleroi-ban az egyik öngyilkos merénylő, Bilal Hadfi, valamint a támadások kitervelőjeként számon tartott Abdelhamid Abaaoud DNS-mintáira és ujjlenyomataira bukkantak. Az auvelais-i házban sokan megszállhattak, mert számos matracot is találtak.

A nyomozók arról is bizonyosságot nyertek, hogy a merényleteknél használt Seat Leon előfordult a charleroi-i és auvelais-i lakások közelében.

A hatóságok a múlt héten tettek bejelentést arról, hogy Brüsszelben bombagyárat találtak, ahol a merényletekhez használt robbanóanyagokat és robbanóöveket készíthették elő. (France24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik