Nagyvilág

NATO-főtitkár: nem az iszlám és a Nyugat harca zajlik

Jens-Stoltenberg(960x640).jpg (Array)
Jens-Stoltenberg(960x640).jpg (Array)
Jens Stoltenberg szerint egy generáció óta nem kellett ennyire komoly biztonsági kihívásokkal szembenéznie a katonai szövetségnek, mint most.

Csak nemrégiben gyűltünk össze, hogy csendben megemlékezzünk a novemberi párizsi támadások 130 áldozatáról, máris újabb támadás történt San Bernardinóban egy karácsonyi partin 14 életet követelve – kezdte a Newsweekben megjelent értékelő cikkét Stoltenberg. Szerinte ezek az események elborzasztanak minket, de csak megerősítenek abban, hogy megvédjük a nyílt társadalmunk értékeit.

Nem szabad ugyanis mindezt az iszlám és a Nyugat harcaként felfogni, hiszen nem szabad elfeledkezni arról, hogy az Iszlám Állam barbarizmusának áldozatai is muszlimok, de az ISIS ellen harcolók frontvonalában is muszlimok állnak.

Korábbi norvég miniszterelnöki múltját felemlítve jelezte azt is, hogy a 77 halálos áldozatot követelő Breivik- gyilkosságot egy fehér keresztény követte el, és az ország történetében nem volt ilyen szörnyű kegyetlen tett. Minderre pedig még több demokráciával, nyitottsággal és emberséggel válaszoltak, de nem naivitással.

A NATO főtitkára szerint mindemellett nem a terrorizmus a szervezet egyetlen kihívása, hiszen a második világháború óta nem fordult elő olyan, hogy egy európai ország területét egy másik elfoglalja, mint amit Ukrajnában Krím esetében láthattunk Oroszország részéről. Stoltenberg szeretné azt is látni, hogy a Szíria oldalán beavatkozó Oroszország valóban konstruktív szerepet vállal az Iszlám Állam elleni harcban.

Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy a NATO-nak Kelet-Közép-Európában már 40 ezer fegyverese áll készenlétben, tavaly 300 hadgyakorlatot tartott, Afganisztánban kiképeztek már 35 ezer katonát, kiképzőközpontjaik vannak Irakban. Emellett Tunéziát, Líbiá, Grúziát, Moldáviát is megemlítette, mint fontos helyszíneket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik