Nagyvilág

„Mintha visszatérnél a halálból” – egy gyerekkatona, aki megszökött az Iszlám Államtól

Nasir azon szerencsések egyike, akiknek sikerült elmenekülnie az ISIS-től. A 12 éves kisfiút öngyilkos merénylőnek képezték volna ki.

A gyerekkatona jelenleg egy kurdisztáni menekülttáborban él édesanyával, ahol rajtuk kívül még 15 ezren laknak, mind az Iszlám Állam elől menekülnek. Nasir arra kérte a CNN-t, hogy ne tegyék közé sem az arcát, sem az igazi nevét, mert fél, hogy megtalálják.

„Összesen hatvanan voltunk gyerekek” – mondja Nasir, majd folytatja:

A legijesztőbb az volt, amikor légicsapások érték a táborunkat. Ilyenkor levittek minket a földalatti búvóhelyekre. Azt mondták, hogy ezt a hitetlen amerikaiak csinálják, így akarnak megölni minket, de a harcosaink majd megvédenek, ők jobban vigyáznak ránk, mint a saját szüleink.

A terroristakiképzők sokat beszéltek a gyerekeknek a szüleikről. Azt sulykolták beléjük, hogy akik otthon várják őket, azok hitetlenek és az első dolguk az lesz, ha kikerülnek innen, hogy megölik őket.

Halkan sírtam

A kisfiú beszámolóiból kiderült, hogy a legfiatalabb gyerekkatona 5 éves volt, de ők sem kaptak különleges bánásmódot, nekik is ugyanúgy végig kellett csinálniuk a gyakorlatokat, mint a többieknek.

Nem lehetett sírnunk sem, de sokszor gondoltam az édesanyámra és arra, hogy biztosan aggódik értem. Ekkor megpróbáltam halkan, magamban zokogni.

Nasir már visszatért az iskolába. A fiú azután szökött meg, hogy szerepelt egy gyerekkatonákat bemutató propagandafilmben.

A filmen látható gyerekek azt skandálják, hogy „Dzsihád, Dzsihád”, majd az egyik kiképző azt mondja, hogy isten kegyelmével napok múlva már ők is a fronton lesznek, hogy harcoljanak a hitetlenek ellen.

Amikor Aziz Abdullah Hadur, pesmerga parancsnok biztonságos területre menekítette a megszökött gyerekeket, azt mondta nagyon vékonyak voltak, alig maradtak emberi vonásaik. „Azt mondták nekünk, hogy eddig a pokolban éltek.”

Hadur és a kurd harcosai sokszor kénytelenek tüzet nyitni az ISIS gyerekkatonáira.

Sokszor szembesülünk azzal, hogy gyerekekkel állunk szemben a csatamezőn. Ezek a fiatalok elvakultak, a dzsihadisták teljesen kimosták az agyukat. Sokszor csak kevés időnk van rá, hogy eldöntsük: épp szökött gyerekek szaladnak felénk, vagy meg akarnak ölni minket.

A kurd hadseregnek egyre nagyobb fejtörést jelent, hogy az Iszlám Állam minden eddiginél több gyereket küld a frontvonalra. A CNN az amerikai hadseregtől megtudta, hogy ez várható taktika a terroristák részéről, hiszen egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk, egyre jobban visszaszorulnak.

Khalid Nermo Zedo, Yazidi aktivista próbál segítséget nyújtani az esyani menekülttáborban élő szökött gyerekeknek. Zedo azt mondja, sokszor nem tud hogyan segíteni, vannak, akik túl sok dolgon mentek keresztül. Az ő és a családjaik élete valószínűleg örökre tönkrement.

A világnak segíteni kellene, mert ezt nem tudjuk egyedül megoldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik