Külföld

A kínai tüdőkórház, ami hirtelen egy összetartó, nagy családdá változott

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 12. 19:36

A kelet-kínai Wuji tartományban a hatvanas évek elején nyílt kórházat az állami tulajdonban lévő Dongying kőfejtő vállalat alapította munkásai számára, akik a poros kőbányákban töltött évek után gyakran küzdöttek pneumoconiosissal, amit a tüdőbe kerülő és lerakódó por okozott.

A cég 2000-ben csődöt jelentett, de a tartomány vezetése átvette a kórházat, és fizette az orvosok, valamint ápolók bérét, de a szűk költségvetés miatt a négyszáz beteg jó része inkább elhagyta az intézményt, és más kórházakba került.


A jórészt üressé vált épületben harminchatan maradtak, sőt, sokan családjaikat is oda költöztették, akik éjszakánként hat jüanért (265 forint) vehetik igénybe a szobákat.

A város vezetése a kórházat egy 1983 óta ott dolgozó orvosra, Fu Csianghuára bízta, aki a hirtelen kis közösséggé vált kórházat a páciensek egészségbiztosításának segítségével tartja fenn.

A lakók az épületet körülvevő apró földdarabon termelik saját növényeiket, de együtt főznek, és sokszor órákon át kártyáznak együtt.

Természetesen a mindennapi problémákkal is meg kell küzdeniük: szűkös anyagi forrásaik miatt nincs pénzük megjavítani a betört ablakokat, felújítani az üresen álló szobák sorát, vagy épp megtisztítani a helyet az elburjánzott futónövényektől.

Fu attól tart, hogy hamarosan csődbe mennek, és képtelen lesz ellátni a betegeket, de biztos benne, hogy még mindig a legjobb döntés a végletekig kihúzni, és engedni, hogy a családok és barátok együtt legyenek.

A lakók közül sokan már évtizedek óta itt élnek – mint például a 85 éves, de már több, mint harminc éve a kórházban élő Lin Ziming –, de persze vannak alig néhány éve érkezettek is, egy dolog azonban közös bennük, amit egyikük így fogalmazott meg:

“Olyan itt, mintha egy nagy család lennénk.”

Fotók: Chanyeren

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Fireworks explode over the river Rhine in front of the Great Saint Martin Church and the Cologne Cathedral during New Year's celebrations in Cologne on January 1, 2016. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / AFP / PATRIK STOLLARZTömeges molesztálás Kölnben: már 561-en tettek feljelentést
Aszad csapatai bevették a szíriai felkelők északnyugati fellegvárát