Nagyvilág

Segélyt visznek az éhező szíriai városba

Madayában már 28-an meghaltak az alultápláltságtól, köztük hat csecsemő.

ENSZ-segélyszállítmány indult a libanoni határ közelében fekvő szíriai Madayában, melyet a kormányerők ostromolnak, az ott élők pedig a hírek szerint éhínséggel küzdenek. A konvoj hétfőn reggel indul el – mondta az ENSZ menekültügyi ügynökségének szóvivője a BBC-nek. A szállítmány már vasárnap elindult volna, de adminisztratív okok késleltették az indulást.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a helyiek beszámolói szerint az emberek füvet, leveleket, háziállatokat esznek. Madayában negyvenezren rekedtek. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet jelen lévő orvosai rémisztőnek nevezték a helyzetet – több mint 250 embert kezelnek súlyos alultápláltság miatt, tíz embert azonnal el kellene vinni a városból, különben meghalnak. Az éhségtől már 28-an vesztették életüket, köztük hat csecsemő.

A segélyszállítmány eljuttatása komoly egyeztetéseket követel a konfliktusban résztvevő felekkel, ami késlelteti a folyamatot. A madayaihoz hasonló blokádok egyébként részét képezik a szíriai polgárháborúnak, közel négyszázezren élnek ilyen körülmények között. Foahban és Kefrayában is hasonló a helyzet, melyeket a lázadók ostromolnak, ide is tervezik segélyek eljuttatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik