Külföld

Segélyt visznek az éhező szíriai városba

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 01. 11. 06:59

Madayában már 28-an meghaltak az alultápláltságtól, köztük hat csecsemő.

ENSZ-segélyszállítmány indult a libanoni határ közelében fekvő szíriai Madayában, melyet a kormányerők ostromolnak, az ott élők pedig a hírek szerint éhínséggel küzdenek. A konvoj hétfőn reggel indul el – mondta az ENSZ menekültügyi ügynökségének szóvivője a BBC-nek. A szállítmány már vasárnap elindult volna, de adminisztratív okok késleltették az indulást.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a helyiek beszámolói szerint az emberek füvet, leveleket, háziállatokat esznek. Madayában negyvenezren rekedtek. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet jelen lévő orvosai rémisztőnek nevezték a helyzetet – több mint 250 embert kezelnek súlyos alultápláltság miatt, tíz embert azonnal el kellene vinni a városból, különben meghalnak. Az éhségtől már 28-an vesztették életüket, köztük hat csecsemő.

A segélyszállítmány eljuttatása komoly egyeztetéseket követel a konfliktusban résztvevő felekkel, ami késlelteti a folyamatot. A madayaihoz hasonló blokádok egyébként részét képezik a szíriai polgárháborúnak, közel négyszázezren élnek ilyen körülmények között. Foahban és Kefrayában is hasonló a helyzet, melyeket a lázadók ostromolnak, ide is tervezik segélyek eljuttatását.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MEXICO, Mexico City: Infamous drug kingpin Joaquin El Chapo Guzman is presented to the media in Mexico City shortly after his arrest in Los Mochis, Sinaloa, Mexico on January 8, 2015. His arrest comes nearly six months after his escape from Mexico's Altiplano prison in July 2015 — his second prison break in 14 years. While El Chapo has been returned to Altiplano prison, he now faces numerous drug charges in the US. - CITIZENSIDE/AMEYALLI DIAZMexikó hivatalosan is megkezdte a kiadatási eljárást, a Köpcös Amerikába megy
Visszatér Niki Lauda, de nem a Forma-1-be