Nagyvilág

Hosszas alkudozás után végre van elnöke Katalóniának

A katalán parlament Barcelonában megválasztotta Carles Puigdemontot az autonóm közösség új elnökévé vasárnapi, rendkívüli ülésén, mindössze két órával azelőtt, hogy az elnökválasztás törvényi határidejének lejárta miatt új választásokat kellett volna kiírni Katalóniában.

Girona 53 éves polgármestere az éjszakába nyúló nyílt, név szerinti szavazáson 70 támogató voksot kapott, ellene 63-an szavaztak, két képviselő pedig tartózkodott.

Carles Puigdemont a katalán parlament függetlenségi pártjai, a Junst pel Sí (Együtt az igenért) és a Népi Egység (CUP) támogatásával szerezte meg az elnökké választásához szükséges szavazatokat a 135 fős törvényhozásban.

A politikusnak elsőként Artur Mas gratulált, aki 2010 óta töltötte be az elnöki tisztet. A katalán parlament négy ellenzéki pártjának képviselői nem tapsolták meg az új elnököt, miután a házelnök bejelentette a választás eredményét.

Carles Puigdemont egy nappal megválasztása előtt, szombaton lett a katalán autonóm közösség elnöki posztjának jelöltje, miután Artur Mas bejelentette: lemond a jelöltségéről, mivel nem tudja megszerezni a megválasztásához szükséges parlamenti támogatást, és enélkül elkerülhetetlen lenne, hogy megismételjék a parlamenti választásokat Katalóniában.

Carles Puigdemont a voksolást megelőző parlamenti beszédében az önálló katalán állam megteremtését, a katalán függetlenség társadalmi bázisának kiszélesítését és elődje munkájának folytatását nevezte meg céljai közt.

Az ellenzéki pártok pedig épp ezt hozták fel kifogásként. Mások mellett a katalán szocialista párt (PSC) és a katalán konzervatív Néppárt (PPC) szónoka is azt mondta, hogy nem látnak semmilyen különbséget az előző és az új elnök között. Mindannyian Spanyolország egysége mellett érveltek és tiltakoztak az elszakadási törekvés ellen.

Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Carles Puigdemont elnökjelölti beszédére Madridban. Mind mondta, felkészültek a válaszlépésekre, ha az új katalán elnök és kormánya megsértené a törvényeket és az alkotmányt. Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan elszakadását Spanyolországtól, mert az törvény-, és alkotmányellenes – hangsúlyozta ismét a kormányfő.

Az új katalán elnök politikusi karrierjét megelőzően három évtizeden át újságíróként dolgozott. 2006-ban került be a katalán parlamentbe az Artur Mas vezette függetlenségi párt, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) színeiben. 2011-ben választották Girona polgármesterévé. A szeptember 27-i katalán parlamenti választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) elnevezésű függetlenségi párttömörülés listáján a harmadik helyen szerepelt.

A katalán parlament több ellenzéki pártja az ülést megelőzően is tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy “rohamtempóban” választanak elnököt. Kifogásolták, hogy ez nem felel meg az elnökválasztás szabályainak, mert a normál menetrend szerint másfél nap az elnök parlamenti meghallgatása és a szavazás, míg most erre néhány óra áll csak rendelkezésre.

Az elnökválasztás azért maradt az utolsó pillanatra, mert az elmúlt három hónapban a Junts pel Sí hiába próbálta meggyőzni a katalán parlament egyetlen másik függetlenségi pártját, a baloldali Népi Egységet, hogy támogassák Artur Mas újraválasztását. A CUP mindenképpen új jelöltet követelt a támogatásért cserébe. A Junts pel Sí egészen szombatig ezt a lehetőséget kizártnak nevezte, de végül beleegyeztek, hogy új jelöltet javasolnak Carles Puigdemont személyében, akit így végül a Népi Egység képviselői megszavaztak.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(MTI, El País, El Mundo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik